GreenPoint Marine Services is een van de duurzame projecten in de Rotterdamse haven die geld krijgen uit stimuleringsregeling van het Havenbedrijf Rotterdam en Deltalinqs. De dienst van VaporSol maakt het milieuvriendelijk ontgassen van tankers mogelijk.
Naast GreenPoint MS krijgen ook BIOLAT, DORA, Direct Intermodaal distributieplatform en Intermodale Wissellaadbakken’ subsidie uit de tweede tenderperiode van de stimuleringsregeling van het Havenbedrijf Rotterdam en Deltalinqs. In totaal gaat het om circa 2,2 miljoen euro.
De regeling is voor projecten die de duurzame transitie in het Rotterdamse haven- en industrieel complex versnellen. De projectvoorstellen bieden oplossingen of bewerkstelligen een verbetering binnen de thema’s modal split, ketenefficiency en schone modaliteiten.
De voorstellen zijn beoordeeld op hun bijdrage aan de model shift, het vergroten van ketenefficiëntie en het schoner maken van modaliteiten. Onderscheidende criteria zijn de haalbaarheid en duurzame voordelen, alsook de relatie met de Uitvoeringsagenda van de Havenvisie 2030. Vanwege het karakter van de stimuleringsregeling was innovativiteit geen beslissend criterium.
GreenPoint Marine Services maakt gebruik van de door VaporSol ontwikkelde technologie waarmee ontgassen en laden/lossen van tankschepen duurzamer en veiliger kan. De unit staat op een ponton die in de haven langszij kan bij tankers. De schadelijke restgassen uit de tanks worden afgezogen en verwerkt. Met een mist van kleine waterdruppeltjes waaraan een reinigingsmiddel is toegevoegd worden de vluchtige organische koolwaterstoffen onschadelijk gemaakt en verwerkt tot herbruikbare chemicaliën.
EMO, DAP Barging, NEMAG en River Basin Energy Nederland willen grote hoeveelheden biocoal, een vaste brandstof uit biomassa door verhitting, per binnenvaart naar het Nederlandse en Duitse achterland brengen. De bedrijven nemen samen met het Centraal Bureau voor de Rijn- en Binnenvaart en de Hogeschool Rotterdam deel aan het Biomass – Logistics and Transportation (BIOLAT) project. Dit is een toekomstige terminal voor het grootschalig ontvangen, lossen, opslaan en transporteren van vaste biomassa in de haven van Rotterdam.
Het project DORA herstructureert het achterlandvervoer van HTS en DistriRail van en naar Rotterdam door het gebruik van draaischijven in Gorinchem voor water en in Duisburg voor spoor. Hierdoor zijn meer punt-tot-puntverbindingen mogelijk naar de terminals in Rotterdam en wordt de verblijfstijd van de vervoermiddelen in Rotterdam korter. Bundeling van de goederenstromen voor achterlandlocaties vindt op de draaischijven plaats.
Samskip en FrugiVenta hebben een concept ontwikkeld voor de belevering van supermarkten in Engeland door middel van consolidatie in Rotterdam en directe levering van volle ladingen via diverse shortsea-verbindingen. Het uiteindelijke doel is de opzet van een gezamenlijke consolidatie- en overslagloods nabij de RST/RSC terminal.
Neele Transport en Kamps Transport gaan wissellaadbakken inzetten voor de Zuid Duitse markt. De 13,60 lange meter wissellaadbakken vormen zo een deel van de basis voor de railverbinding tussen Rotterdam en München. Zo wordt het achterlandvervoer over de weg verminderd en wordt toch aan de kwaliteitseisen van de klanten voldaan tegen het bestaande tariefniveau.