0031 78 303 10 23

Door samenwerking meer windparken op Noordzee

Avatar webredactie

Het werd ook wel een keertje tijd: negen landen rond de Noordzee hebben afgesproken om samen te gaan werken bij de aanleg van windparken op zee. Als ze niet meer allemaal op eigen houtje te werk gaan, kan dat de bouw goedkoper maken. Het betekent ongetwijfeld ook dat er flink wat meer windparken komen. Of de scheepvaart en visserij daar nou op zitten te wachten…

(foto ENOVA/Rose)

(foto ENOVA/Rose)

Nederland, Duitsland, België, Luxemburg, Frankrijk, Denemarken, Ierland, Zweden en Noorwegen hebben afgesproken de planning en realisatie van windparken op zee af te stemmen. Hetzelfde geldt voor nationale regels voor het netbeheer en het verkrijgen van subsidies en vergunningen. Ze betrekken belanghebbenden als maatschappelijke organisaties, kennisinstellingen, natuurorganisaties, netbeheerders en het bedrijfsleven vooraf.

Opvallend: de zeevaart wordt niet genoemd – net zo min als de visserij – maar we mogen er toch vanuit gaan dat de heren en dames politici beseffen dat je de Noordzee niet zomaar kunt vol bouwen zonder rekening te houden met de scheepvaartroutes en de nautische veiligheid.

Meer hernieuwbare energie

Minister Kamp van Economische Zaken is tevreden: “Door beter samen te werken kunnen windparken op zee goedkoper worden gebouwd. De komende jaren worden er in Nederland vijf windparken op zee ontwikkeld die ieder tot de grootste van Europa en de wereld behoren. Mede daardoor groeit het aandeel hernieuwbare energie in Nederland in 2023 tot 16 procent.”

“Maar er is nog veel meer ruimte op de Noordzee beschikbaar. We kijken nu samen met andere landen welke plannen we verder kunnen maken richting 2050. We verwachten dat het aandeel windenergie in Europa op deze manier substantieel verder zal groeien.”

Interconnectie

De landen hebben afgesproken serieus te kijken op welke manier grootschalige windparken op zee gezamenlijk kunnen worden ontwikkeld en aangelegd. Het is in de toekomst denkbaar dat windparken die dicht bij elkaar liggen maar in verschillende buurlanden bijvoorbeeld met één elektriciteitskabel van zee naar land verbonden worden, in plaats van per land één aparte kabel.

Het doel is daarnaast de nieuwe infrastructuur die door de bouw van windparken op zee ontstaat als een basis te gebruiken  voor verdere interconnectie en marktintegratie tussen de Noordzeelanden. Hierdoor kan een tekort aan hernieuwbare energie in het ene land in de toekomst beter worden opgevangen door een overschot in het andere land.

 

geef een reactie
Bekijk uw subsidie mogelijkheden
shre
volg ons
 • banner
 • banner
 • banner
 • banner
  banner
 • banner
  banner
 • banner
  banner
 • banner
  banner
 • banner
  banner
 
shre
laatste video’s
video

Eerste LNG-bunkerschip komt eraan

Groenervaren webredactie - 20 feb 2017
video

Havens vissen naar plastic afval

Groenervaren webredactie - 17 jan 2017
video

Binnenschepen meten diepgang; hoe meer hoe beter

Groenervaren webredactie - 13 dec 2016
Meer video's
shre
nieuwsbrief
Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief