0031 78 303 10 23
Home > Techniek > Drones testen? Havenbedrijf Amsterdam maakt het mogelijk.

Drones testen? Havenbedrijf Amsterdam maakt het mogelijk.

 • (foto Max Dijksterhuis)
Groenervaren webredactie Groenervaren webredactie

Varende en duikende drones zijn sinds begin april te testen in de Amsterdamse haven. Tussen de tankers en de bulkschepen heeft Havenbedrijf Amsterdam een testzone gecreëerd in de Moezelhaven.

Direct achter de innovatiehub Prodock kunnen drone-bouwers en -operators hun innovaties testen en demonstreren aan geïnteresseerde bedrijven. De Amsterdamse haven is volgens eigen zeggen de eerste die een waterperceel van 5 meter diep en een oppervlakte van 4.500 m2 tussen alle havenactiviteiten beschikbaar stelt. Dit maakt het testen realistischer aldus het Havenbedrijf, en daardoor betrouwbaarder.

“Drones, zowel de vliegende als de varende variant, dragen bij aan een veilige, slimme, snelle en schone haven.” De inzet van vliegende drones kennen in Amsterdam door de aanwezigheid van luchthaven Schiphol een beperking, maar worden door bedrijven wel ingezet bij inspecties van een ruim van een schip of de binnenzijde van een opslagtank. Varende en duikende drones kunnen bij inspecties op of onder de waterlijn aan kades, steigers, schepen en boeien een rol spelen.

Innovatie aanjagen

Met het openen van de testfaciliteit in de Moezelhaven wil het Havenbedrijf innovaties aanjagen en drone-innovators en bedrijven die geïnteresseerd zijn in toepassing van drones, bij elkaar brengen. Het testen van de onbemande vaartuigen vindt tijdens havenoperaties plaats. Dit om bijvoorbeeld te onderzoeken hoe de varende drone bewegende objecten uit de weg gaat.

Het beschikbaar stellen van de testzone door het havenbedrijf ondersteunt ook de roep aan de (inter)nationale overheden om vaart te maken met regelgeving. Als Nederland koploper wordt in de toepassing hiervan, zal dit kennis en activiteiten naar Nederland halen, zo is de verwachting.

Dat is dan weer goed voor de Nederlandse nautische maakindustrie en de havens. Varende en duikende drones staan ook voor digitalisering van de haven en voor smart shipping.

Smart shipping

Daarvan is I&M-minister Melanie Schultz van Haegen een groot voorstander. Enerzijds om het transport over water nog veiliger te maken en anderzijds om de binnenvaart competitief te houden ten opzichte van andere modaliteiten. Rijkswaterstaat is moderator en heeft de SMASH! (Smart Shipping) challenge opgestart met als doel 30 november 2017 een demodag te hebben van een autonoom varend schip.

 

Bedrijven die nieuwe modellen in de havenpraktijk willen testen, kunnen zich 24 uur van tevoren digitaal melden bij Prodock.

 

 

 

 

geef een reactie
Bekijk uw subsidie mogelijkheden
shre
volg ons
 • banner
 • banner
 • banner
 • banner
  banner
 • banner
  banner
 • banner
  banner
 • banner
  banner
 • banner
  banner
 
shre
laatste video’s
video

Eerste LNG-bunkerschip komt eraan

Groenervaren webredactie - 20 feb 2017
video

Havens vissen naar plastic afval

Groenervaren webredactie - 17 jan 2017
video

Binnenschepen meten diepgang; hoe meer hoe beter

Groenervaren webredactie - 13 dec 2016
Meer video's
shre
nieuwsbrief
Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief
shre
tweets

Latest Twetter Feeds

Groenervaren @Groenervaren
Groenervaren  @Groenervaren
Is drijvend mega-eiland het antwoord op stijgende zeespiegel? https://t.co/E8DDK5CGix 
Groenervaren  @Groenervaren
Komen Noren als eerste met autonoom vrachtschip? https://t.co/Shk9wsCaic