0031 78 303 10 23
Home > Educatie > Bedenken studenten TU Delft oplossing voor aanlandplicht?

Bedenken studenten TU Delft oplossing voor aanlandplicht?

 • (foto Sabine van Erp)
Groenervaren webredactie Groenervaren webredactie

Vanaf september 2017 buigen twintig studenten aan de TU Delft zich over de aanlandplicht. Zij moeten out of the box-oplossingen bedenken voor het probleem van de ongewenste bijvangst. De opdracht is afkomstig van de Nederlandse Visserbond en de Visserijcoöperatie Urk. De Flevo Campus van de gemeente Almere draagt financieel bij aan het project.

De twintig studenten doen de opleiding Industrial Design. Aan hen is gevraagd om innovaties te bedenken en uit te werken waarmee vissersschepen minder last hebben van de aanlandplicht. Deze nieuwe Europese wetgeving verplicht vissers alle gequoteerde soorten mee te nemen naar de wal. Inclusief te jonge vis, die niet verkocht mag worden. In de Nederlandse bodemvisserij gaat volgens schattingen nu nog jaarlijks meer dan 70.000 ton vis overboord.

 

Onrealistisch en onhaalbaar

De wet wordt sinds 2016 gefaseerd ingevoerd.  Vanuit de visserij is er hevige kritiek op. De Nederlandse Vissersbond noemt de aanlandplicht “praktisch onrealistisch en onhaalbaar”. Om de pijn te verzachten investeert de bond wel in initiatieven die selectiever vissen mogelijk maken. Dat moet minder bijvangst opleveren.

 

Netten aanpassen

Zo loopt er een project ‘Netinnovatie Kottervisserij’. Hierin doen vissers en onderzoekers van Wageningen Marine Research en het Instituut voor Landbouw en Visserijonderzoek tests met netaanpassingen. Het doel is ongewenste bijvangst te reduceren.

Maar de aanpassing van netten lijkt onvoldoende effect te hebben. Daarom zoeken de Nederlandse Vissersbond en de VCU naar heel andere, vernieuwende ideeën. Een frisse kijk van buitenaf, zoals van de studenten, kan daarbij helpen, hopen ze.

 

Wilt u op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen? De beste artikelen versturen wij in onze maandelijkse nieuwsbrief.

geef een reactie
Bekijk uw subsidie mogelijkheden
shre
volg ons
 • banner
 • banner
 • banner
 • banner
  banner
 • banner
  banner
 • banner
  banner
 • banner
  banner
 • banner
  banner
 
shre
laatste video’s
video

Eerste LNG-bunkerschip komt eraan

Groenervaren webredactie - 20 feb 2017
video

Havens vissen naar plastic afval

Groenervaren webredactie - 17 jan 2017
video

Binnenschepen meten diepgang; hoe meer hoe beter

Groenervaren webredactie - 13 dec 2016
Meer video's
shre
nieuwsbrief
Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief