0031 78 303 10 23

Certificaat geeft duidelijkheid over ontgassing

Avatar webredactie

Sinds 1 januari van dit jaar mogen binnenvaarttankers alleen nog gecontroleerd benzeen ontgassen. Vanaf 1 januari 2016 volgen ook benzeenhoudende producten. Deze regelgeving stelt nieuwe eisen aan verladers en schippers. Met vaste of mobiele dampverwerkende installaties kunnen ze aan de voorschriften voldoen. Maar hoe tonen ze aan dat ze op een legale en verantwoorde manier hebben ontgast?

Daarvoor hebben NofaMarsac en Hobeon een nieuw certificaat ontwikkeld. Dat is gebeurd in samenwerking met Vaporsol, de producent van zo’n dampverwerkende installatie. Het ontgassingscertificaat is bedoeld om producenten en afnemers de zekerheid te bieden dat de ontgassing voldoet aan de eisen van de handhavende instanties.

Eerste certificaat

Begin deze maand heeft het samenwerkingsverband van NofaMarsac (de gasdokters), Hobeon (een certificerende instantie) en Vaporsol (de producent van de Vaitec vapor recovery unit) een test uitgevoerd. De test vond in Antwerpen plaats op een schip geladen met circa 2.700 ton benzine (UN 1203). Dit schip werd in ongeveer acht uur tijd ontgast tot beneden 10 procent LEL (LEL = lower explosion limit. 10 procent LEL is de maximale uitstoot die is toegestaan in de nieuwe regelgeving). De pilot werd succesvol afgesloten met de uitgifte van het allereerste ontgassingscertificaat.

VaporsolMeetrapport

Voor het meten van de resultaten is in overleg met NofaMarsac een sensorenset samengesteld voor de dampverwerkingsinstallatie die moet zorgen voor een betrouwbare meting. De meetresultaten worden vastgelegd in een meetrapport dat online wordt verwerkt door Nofamarsac. Na positieve beoordeling van de resultaten wordt het certificaat naar de opdrachtgevers gestuurd.

Ontgassen nieuwe stijl mag niet leiden tot onaanvaardbare wachttijden en evenmin tot hogere administratieve lasten. Een voordeel van het certificeringsproces van NofaMarsac en Hobeon is dat de schipper direct na de ontgassingsoperatie per e-mail het certificaat ontvangt. De resultaten zijn meteen online toegankelijk.

 Online registratie

Het certificaat kan, na toestemming van de opdrachtgever, ook online beschikbaar worden gemaakt voor andere partijen, zoals havendiensten en politie. Online controle van ontgassingscertificaten maakt het mogelijk dat instanties slechts incidenteel controles hoeven uit te voeren. Bijvoorbeeld alleen bij schepen die nog niet gecontroleerd ontgast zijn. Dat heeft ook voordelen voor de schipper: die heeft geen last van (onnodige) inspecties.

Opleiding tot VRU-analist

Andere partijen kunnen aanhaken bij de certificering. Zij kunnen zich melden bij NofaMarsac.

Voor de beoordeling van ontgassingsoperaties start het bedrijf binnenkort met een opleiding tot VRU-analist. De cursus leidt op tot certified VRU analist.

geef een reactie
Bekijk uw subsidie mogelijkheden
shre
volg ons
 • banner
 • banner
 • banner
 • banner
  banner
 • banner
  banner
 • banner
  banner
 • banner
  banner
 • banner
  banner
 
shre
laatste video’s
video

Eerste LNG-bunkerschip komt eraan

Groenervaren webredactie - 20 feb 2017
video

Havens vissen naar plastic afval

Groenervaren webredactie - 17 jan 2017
video

Binnenschepen meten diepgang; hoe meer hoe beter

Groenervaren webredactie - 13 dec 2016
Meer video's
shre
nieuwsbrief
Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief