0031 78 303 10 23

Dordrecht krijgt maritieme testfaciliteit

Groenervaren webredactie Groenervaren webredactie

Dordrecht krijgt een maritieme testfaciliteit. Die wordt gevestigd in de Duurzaamheidsfabriek. Initiatiefnemer VAF Instruments ontvangt een subsidie van 40.000 euro van het MKB-katalysatorfonds Drechtsteden. Andere partijen die betrokken zijn bij het fieldlab, zijn Krohne Altometer, Technisch Installatiebedrijf G. Reehorst, het Da Vinci college en de stichting XCaliber.

De dynamische maritieme testfaciliteit is bedoeld om innovatieve voortstuwingstechnologieën te testen, met als doel de CO2-uitstoot van schepen te verminderen. Het consortium investeert zelf ruim 150.000,- in het project. De adviescommissie van het MKB-katalysatorfonds prijst het initiatief. Vanwege de tastbaarheid van de beoogde testfaciliteit, de keuze voor de Duurzaamheidsfabriek als locatie en de manier waarop het beroepsonderwijs wordt betrokken in het proces.

pic Het fieldlab komt in de Duurzaamheidsfabriek.

Verduurzaming

Verduurzaming is al langer een belangrijk thema in de scheepvaart. De inzet van zuiniger, betere verbrandingsmotoren is, met name in de binnenvaart, vaak geen haalbare optie. Vooral economisch niet. Toch zijn er mogelijkheden om de uitstoot te verminderen.  Onder meer van CO2. Bijvoorbeeld door optimalisatie en conditiebewaking van de aandrijflijn, romp en schroef.

VAF Instruments is toonaangevend in oplossingen voor efficiënt varen. Het Dordtse bedrijf is  voortdurend op zoek naar innovaties op dit gebied. Maar het ontbrak aan een goede testfaciliteit. Er bestaat nog geen écht dynamische testfaciliteit. De versie die nu gebouwd wordt, kan met een variabel instelbare waterstroom testen. Zo kunnen innovaties realistisch, als op een rivier en onder verschillende omstandigheden, worden beproefd.

Fieldlab

Voor de realisatie van de dynamische testfaciliteit zocht VAF contact met verschillende partners. Het gaat om de Dordtse bedrijven Krohne Altometer en Technisch Installatiebedrijf G. Reehorst, maar ook het Da Vinci college en de stichting XCaliber. Die laatste is eigenaar van het Flow Center of Excellence in de Duurzaamheidsfabriek. Daaraan zal de nieuwe testfaciliteit gekoppeld worden.

Leo Blankenstein, directeur van VAF, vertelt over de plannen: “We willen met dit project in de Duurzaamheidsfabriek een innovatief maritiem fieldlab realiseren met een reeks aan test-mogelijkheden voor MKB’ers. Daarbij wordt de testfaciliteit ook een innovatieve praktijkomgeving voor het beroepsonderwijs in de regio. De kennis die uit het project voortkomt, wordt zo ook in het onderwijs geborgd en zo zorgen we voor een ‘uitstroom’ van state-of-the-art opgeleide vakmensen.”

geef een reactie
Bekijk uw subsidie mogelijkheden
shre
volg ons
 • banner
 • banner
 • banner
 • banner
  banner
 • banner
  banner
 • banner
  banner
 • banner
  banner
 • banner
  banner
 
shre
laatste video’s
video

Eerste LNG-bunkerschip komt eraan

Groenervaren webredactie - 20 feb 2017
video

Havens vissen naar plastic afval

Groenervaren webredactie - 17 jan 2017
video

Binnenschepen meten diepgang; hoe meer hoe beter

Groenervaren webredactie - 13 dec 2016
Meer video's
shre
nieuwsbrief
Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief