0031 78 303 10 23
Home > Educatie > ‘Droog zonder droogdok’ wint HBO Offshore Design Award

‘Droog zonder droogdok’ wint HBO Offshore Design Award

Avatar webredactie

Tijdens het HBO Offshore Network Symposium 2014, op donderdag 13 november georganiseerd door het RDM Centre of Expertise van Hogeschool Rotterdam, is de eerste HBO Offshore Design Award gewonnen door het team ‘Droog zonder droogdok’. Dit team van vijf studenten, drie medewerkers van offshorebedrijven en een docent een ‘semi-submersible’ schip voor onderwateronderhoud op locatie.

Het symposium, dit jaar gehouden op RDM Campus in Rotterdam, had als thema de samenwerking tussen onderwijs, onderzoek en de praktijk. Samen met circa 150 docenten en mensen uit de offshore-sector waren bijna 200 vierdejaarsstudenten aanwezig die een minor Offshore volgen aan een van de vier hogescholen van het HBO Offshore Network. Dat netwerk is een samenwerkingsverband van Avans Hogeschool, Hogeschool Rotterdam, Noordelijke Hogeschool Leeuwarden en Maritiem Instituut Willem Barentsz.

VOOG.NL-452In het middagprogramma streden kleine groepen studenten, bedrijfsmedewerkers en docenten in de wedstrijd ‘Design the Offshore Vessel & Equipment for 2025’ tegen elkaar om de eerste HBO Offshore Design Award. Daarbij ging het om vragen als de functionaliteit waarover het schip moet kunnen beschikken, de vorm, aandrijving, energiehuishouding, de multifunctionele uitrusting en materiaalgebruik. Van de 22 deelnemende teams koos de jury team ‘Droog zonder droogdok’ als winnaar.

Te groot voor droogdok 

Offshore-schepen en -platforms worden steeds groter, soms zelfs zo groot dat deze niet meer in de huidige droogdokken passen. Dit geeft problemen bij onderhoudswerkzaamheden. Als de schepen of platforms voor onderhoud van hun locatie weg moeten, zijn ze voor een langere periode niet operationeel en dt kost geld.

Het winnende team (foto's Marcel Vogel)

Het winnende team (foto’s Marcel Vogel)

Een oplossing daarvoor is ‘Droog zonder droogdok’, een Offshore Service Vessel (OSV) voor het (onderwater)onderhoud van offshore-schepen en -platforms. Het innovatieve aan dit ontwerp is dat schepen niet uit de vaart genomen hoeven te worden, maar dat de onderhoudswerkzaamheden op locatie kunnen worden uitgevoerd, terwijl het schip operationeel is. Dat zou een substantiële kostenbesparing kunnen opleveren.

 

RDM Centre of Expertise

Binnen het RDM Centre of Expertise (RDM CoE) werken onderwijsinstituten, kenniscentra en bedrijven samen aan beter techniekonderwijs, nieuwe kennis en duurzame innovaties die nodig zijn voor de stad en haven Rotterdam. Deze samenwerking vindt plaats in ‘communities of practice’ op vier terreinen: Maritiem & Smart Port Industry, Logistiek & Future Mobility, Energietransitie & Procesindustrie en Duurzaam Bouwen & Gebiedsontwikkeling.

RDM CoE is een door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) erkend en ondersteund centre of expertise van Hogeschool Rotterdam. Het is een publiek-private samenwerking met het Havenbedrijf Rotterdam, Deltalinqs en partners uit het bedrijfsleven en is op de RDM Campus gevestigd, midden in de Rotterdamse haven.

(foto Marcel Vogel)

geef een reactie
Bekijk uw subsidie mogelijkheden
shre
volg ons
 • banner
 • banner
 • banner
 • banner
  banner
 • banner
  banner
 • banner
  banner
 • banner
  banner
 • banner
  banner
 
shre
laatste video’s
video

Eerste LNG-bunkerschip komt eraan

Groenervaren webredactie - 20 feb 2017
video

Havens vissen naar plastic afval

Groenervaren webredactie - 17 jan 2017
video

Binnenschepen meten diepgang; hoe meer hoe beter

Groenervaren webredactie - 13 dec 2016
Meer video's
shre
nieuwsbrief
Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief