0031 78 303 10 23
Home > Educatie > Eerste windmolensimulator komt in Duurzaamheidsfabriek

Eerste windmolensimulator komt in Duurzaamheidsfabriek

Groenervaren webredactie Groenervaren webredactie

Het Da Vinci College schaft een windmolensimulator aan. Daarmee kunnen studenten van het ROC en technici van bedrijven worden getraind in het onderhoud van windturbines. Deze Nacelle krijgt een plek in de Duurzaamheidsfabriek in Dordrecht.

Festo Nederland levert de Nacelle (wat gondel betekent). Het apparaat is speciaal ontwikkeld voor de groeiende markt van windenergie. Festo bouwde de volledige gondel van een windmolen na en levert hem samen met een educatiepakket, dat onder meer een lesprogramma voor docenten bevat.

Fouten maken mag

Het Da Vinci College is straks de eerste onderwijsinstelling in Nederland met zo’n simulator. Directeur Jan Lokker legt uit hoe deze innovatie aansluit op de onderwijsvisie van het regionaal opleidingen centrum: “Een ontwikkeling als de Nacelle geeft onze huidige en nieuwe studenten een enorme boost. Ze werken heel graag met dit soort machines en simulatoren, die hen nieuwsgierig maken en hen prikkelen tot leren. En het grote voordeel van een simulator: fouten maken mag.”

“Bovendien kunnen we dit leersysteem gebruiken voor veel meer dan uitsluitend het opleiden van studenten tot technici in windenergie. We gaan de Nacelle ook inzetten voor onze trajecten voor andere opleidingen en modules, waaronder bedrijfstrainingen in het kader van ‘een leven lang leren’.”

pic Jan Lokker (directeur sector Techniek en Media bij ROC Da Vinci College) Marieke Pet (sales engineer Didactic bij Festo), André Bos (sales manager Didactic bij Festo), Daan Wortel (innovation manager bij ROC Da Vinci College) en Marloes de Vries (college van bestuur bij ROC Da Vinci College) vieren de ondertekening. (foto ROC Da Vinci College)

Complete windmoleninstallatie

De Nacelle is een trainingsmachine van ongeveer 2,50 meter lang, 1,50 meter breed en 2 meter hoog. Er is een complete windmoleninstallatie nagebouwd, inclusief alle meet- en besturingselementen. De windenergie wordt opgewekt door een regelbare elektromotor waarmee verschillende weersomstandigheden kunnen worden gesimuleerd.

Voor Festo is de samenwerking met het Da Vinci College heel belangrijk. “Festo wil inspelen op de toekomst en investeert daarom in applicaties voor de duurzame industrie”, vertelt André Bos, sales manager Didactic. “Als familiebedrijf ligt ons hart bij het onderwijs. Wij maken altijd de verbinding en vertaling van industriële ontwikkelingen naar het onderwijs en investeren daar graag in.”

Wind

Zijn collega Marieke Pet vult aan: “Festo gaat niet alleen uit van de vraag van de markt, maar ook van die van de docenten. Wij faciliteren hen met lesmateriaal en kant-en-klare trainingsmachines.”

Niels Jalving van het Da Vinci College volgde het Nacelle-lesprogramma voor docenten al: “De machine en het opleidingsmateriaal: alles klopt tot in detail. Het enige dat ze er niet bij leveren, is de wind.”

geef een reactie
Bekijk uw subsidie mogelijkheden
shre
volg ons
 • banner
 • banner
 • banner
 • banner
  banner
 • banner
  banner
 • banner
  banner
 • banner
  banner
 • banner
  banner
 
shre
laatste video’s
video

Eerste LNG-bunkerschip komt eraan

Groenervaren webredactie - 20 feb 2017
video

Havens vissen naar plastic afval

Groenervaren webredactie - 17 jan 2017
video

Binnenschepen meten diepgang; hoe meer hoe beter

Groenervaren webredactie - 13 dec 2016
Meer video's
shre
nieuwsbrief
Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief