0031 78 303 10 23

Energie van de golven voor een schonere oceaan

Groenervaren webredactie Groenervaren webredactie

Our Oceans Challenge heeft het idee van Roeland Schillings en Ruben de Jong verkozen tot het beste idee voor een schonere oceaan. Met hun Wave Parasite worden drijvende structuren rond de pilaren van windmolens op zee geplaatst, die de beweging van golven omzetten in energie. Op deze manier wordt nog meer gebruik gemaakt van de natuurlijke elementen om energie op te wekken.

De tweede prijs was voor een scherm van luchtbellen om plastic uit rivieren te scheiden voordat het in de oceaan terecht komt. Dit initiatief kreeg ook de publieksprijs van de aanwezigen in de zaal. Een idee om afval uit de offshore te hergebruiken voor diverse andere toepassingen verdiende een derde plaats.

Winnaars Roeland Schillings en Ruben de Jong.

Our Oceans Challenge

De ideeën werden 15 juni verkozen tijdens de Grande Finale van Our Oceans Challenge in het Maritiem Museum in Rotterdam. Dit is een initiatief van Nederlandse maritieme bedrijven dat pleit voor schonere oceanen. De bedrijven binnen dit initiatief gaan nu samen met de winnaars verder bekijken hoe hun project het beste  kan worden toegepast. Deelnemers zijn onder meer IHC, Van Oord en Jumbo.

Tweederde van de wereld is bedekt met oceanen, een fundamentele voedingsbron voor het leven op aarde. Als gevolg van de alsmaar groeiende wereldbevolking en economische activiteit op zee is het slecht gesteld met het oceaanmilieu. Our Oceans Challenge gelooft dat, ondanks deze milieu-uitdagingen, een verantwoord gebruik en exploitatie van de oceanen mogelijk is. De maritieme industrie wil daarbij haar verantwoordelijkheid nemen. De bedrijven stimuleren het delen van duurzame ideeën en helpen die in de praktijk toe te passen.

 

Anti-fouling

Het is niet de eerste keer dat het samenwerkingsverband een wedstrijd hield voor innovatieve ideeën. Our Oceans Challenge opende ook in 2014 zijn online platform, waarop mensen hun idee kwijt konden. Na selectie werden destijds vijf winnaars gekozen. Daaronder was een toepassing om plastic afval uit oceanen om te zetten in gerecyclede producten. Andere inzendingen waren energieopwekking met behulp van getijde- en golfbeweging en het gebruik van biologische anti-fouling. Die ideeën werden samen met het bedrijfsleven verder ontwikkeld.

geef een reactie
Bekijk uw subsidie mogelijkheden
shre
volg ons
 • banner
 • banner
 • banner
 • banner
  banner
 • banner
  banner
 • banner
  banner
 • banner
  banner
 • banner
  banner
 
shre
laatste video’s
video

Eerste LNG-bunkerschip komt eraan

Groenervaren webredactie - 20 feb 2017
video

Havens vissen naar plastic afval

Groenervaren webredactie - 17 jan 2017
video

Binnenschepen meten diepgang; hoe meer hoe beter

Groenervaren webredactie - 13 dec 2016
Meer video's
shre
nieuwsbrief
Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief