0031 78 303 10 23

Er zit muziek in stille heimethode op zee

 • (foto Ad Meskens)
Groenervaren webredactie Groenervaren webredactie

Het heien van funderingspalen op zee – bijvoorbeeld voor leidingen of windturbines – is schadelijk voor het onderwatermilieu. Het harde geluid is met name voor zeezoogdieren funest. Daarom zijn de werkzaamheden op sommige plaatsen en tijden verboden, bijvoorbeeld tijdens het kalverseizoen van walvissoorten. Het is dan ook niet vreemd dat er veel belangstelling is voor de vinding van de Nederlandse start-up GBM Works: geluidloos heien op zee.

Het Haagse bedrijf is opgericht door Ben Arntz en Nick Noordam. Er zit muziek in hun innovatie. Met hun methode voor het geluidloos plaatsen van monopiles in de zeebodem wonnen ze onlangs de Philips Innovation Award 2017. De Philips Innovation Award is een onafhankelijke non-profit organisatie die nauw samenwerkt en gesponsord wordt door onder andere Koninklijke Philips en Havenbedrijf Rotterdam. Het bestuur bestaat uit zeven studenten van de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Liquefactie

De geluidschade van het installeren van heipalen is lang onderbelicht geweest. Het proces gaat gepaard met extreem veel lawaai. De 180 decibel is vergelijkbaar met het geluid van een opstijgende raket. Dat kan veel schade aanbrengen aan het ecosysteem op zee, met name bij (wal)vissen.

De methode van GBM Works maakt de oude manier van heien overbodig, waardoor de installatie van windmolens volledig stil kan verlopen. In plaats van gebruik te maken van een hamer passen zij liquefactie toe. Liquefactie is in de geologie het verschijnsel waarbij de grond zijn samenhang en sterkte verliest als er spanning op wordt gezet (zoals bij een aardbeving). De grond wordt als het ware tijdelijk vloeibaar en de fundering kan erin zakken.

Niet zonder slag of stoot

Nick Noordam en Ben Arntz kennen elkaar van de TU Delft. Noordam is afgestudeerd met een master Aerospace Engineering; Arntz is nog bezig met zijn master Offshore Engineering. In 2016 richtten ze GBM Works op.

Aanleiding was Arntz’ ervaring bij offshore-dienstverlener Heerema. Als werkstudent was hij betrokken bij het aanleggen van nieuwe pijpleidingen voor een oliemaatschappij voor de kust van Australië. “Om leidingen te kunnen aanleggen, dienen er eerst een aantal palen in de zeebodem geslagen te worden”, vertelt hij op de website van Havenbedrijf Rotterdam. “Dit gaat niet zonder slag of stoot. De hamer die de palen in de zeebodem slaat, produceert een hoog geluidsniveau wat schadelijk is voor zeedieren, met name zoogdieren.”

Ben Arntz en Nick Noordam wonnen de Philips Innovation Award op 9 mei 2017.

Bubbelscherm

In sommige landen is de toegestane geluidsproductie bij het heien wettelijk geregeld. Meestal is 160 decibel het maximum. Daarom wordt bij het plaatsen van monopiles vaak gebruikgemaakt van een bubbelscherm. Dit is een geperforeerde buis die rondom de heipaal wordt gelegd, waarna met perslucht een scherm van luchtbellen wordt gecreëerd. Deze bubbels breken de trillingen waardoor het geluid verzwakt.

Het werkt, maar kost geld – net als het oponthoud bij het heien. In totaal zijn de bijkomende kosten per paal circa 300.000 euro. Met de liquefactie-oplossing van GBM Works verdwijnt met de herrie ook die extra kostenpost.

Ook voor kades en damwanden

Arnts en Noordam leggen momenteel de laatste hand aan het eerste prototype. Deze zomer staan de eerste tests gepland. De techniek is waarschijnlijk ook toepasbaar voor het stil aanleggen van kades, damwanden en meerpalen.

 

geef een reactie
Bekijk uw subsidie mogelijkheden
shre
volg ons
 • banner
 • banner
 • banner
 • banner
  banner
 • banner
  banner
 • banner
  banner
 • banner
  banner
 • banner
  banner
 
shre
laatste video’s
video

Eerste LNG-bunkerschip komt eraan

Groenervaren webredactie - 20 feb 2017
video

Havens vissen naar plastic afval

Groenervaren webredactie - 17 jan 2017
video

Binnenschepen meten diepgang; hoe meer hoe beter

Groenervaren webredactie - 13 dec 2016
Meer video's
shre
nieuwsbrief
Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief