0031 78 303 10 23

Europese geld voor vergroening scheepvaart

Groenervaren webredactie Groenervaren webredactie

De Europese Investeringsbank en ABN AMRO gaan samen investeringen in Europese groene scheepvaart ondersteunen. De onlangs gesloten overeenkomst zorgt ervoor dat groene retrofit- en nieuwbouwprojecten kunnen profiteren van gunstige financiële voorwaarden door de AAA-rating van de EIB. De steun geldt zowel voor binnenvaart als zeevaart. Er is 150 miljoen euro beschikbaar.

“De bank ontving een duidelijk signaal van de markt dat er een financieringsgat is als het gaat om het vergroenen van de scheepvaart”, zegt EIB-vicepresident Pim van Ballekom. “Door de EIB toe te staan meer risico te nemen, gaf het Investeringsplan voor Europa ons de mogelijkheid een nieuw instrument te creëren om de scheepvaartsector te ondersteunen in het voldoen aan de Europese duurzaamheidsnormen.”

Dit is de tweede overeenkomst van het Green Shipping Guarantee Programme ter waarde van 750 miljoen euro. Van Ballekom: “We willen dan ook graag dat scheepseigenaren er gebruik van maken, zodat we het instrument ook in andere landen kunnen implementeren.”

Duurzame oplossingen

Daphne de Kluis, CEO Commercial Clients bij ABN AMRO, voegt eraan toe: “We zijn erg blij dat we het Juncker-plan kunnen ondersteunen via dit initiatief. De EIB-faciliteit is een extra stimulans voor ABN AMRO om onze scheepvaartklanten te stimuleren om op zoek te gaan naar duurzame oplossingen. Het past perfect bij onze andere inspanningen om duurzame oplossingen in deze belangrijke sector te bevorderen.”

Eurocommissaris Violeta Bulc voor Vervoer is blij met de financieringssteun. “De financiering van de overgang naar duurzamere vervoerssystemen en -netwerken vereist een commitment om te investeren. Uit de overeenkomst blijkt dat het Investeringsplan een belangrijke rol kan spelen bij het mobiliseren van de financiering voor deze overgang.”

Green Shipping Garantieprogramma

Het Green Shipping Garantieprogramma is bedoeld voor projecten die de milieuprestaties van schepen verbeteren: minder uitstoot en meer brandstofefficiëntie. Projecten dienen voorgesteld te worden aan ABN AMRO, dat beoordeelt of ze voldoen aan de criteria. Het gaat dan onder meer om de mate van uitstootvermindering en brandstofverbruik en de financiële risico’s van de investering en de onderneming.

Connecting Europe Facility

De overeenkomst tussen de EIB en ABN AMRO wordt ondersteund door Connecting Europe Facility, het investeringsprogramma voor infrastructuur dat ruim 24 miljard euro beschikbaar heeft uit de begroting 2014-2020 van de EU om vervoersprojecten in de EU-lidstaten te co-financieren.

De samenwerking tussen EIB en ABN AMRO is mogelijk gemaakt door het Europees Fonds voor Strategische Investeringen. Dat is de centrale pijler van het Investeringsplan voor Europa van de Juncker Commissie. Dit Investeringsplan voor Europa is één van de prioriteiten van de Europese Commissie. Het richt zich op het stimuleren van investeringen om banen en groei te creëren. Onder meer door slimmer gebruik van nieuwe en bestaande financiële middelen.

Europees Fonds voor Strategische Investeringen

De Europese Investeringsbank is de langlopende kredietinstelling van de Europese Unie. Het Europees Fonds voor Strategische Investeringen (EFSI) is de centrale pijler van het Juncker-plan. Het biedt een eerste verliesgarantie, waardoor de EIB in meer, vaak risicovoller, projecten kan investeren.

De projecten en overeenkomsten die tot nu toe voor financiering onder de EFSI zijn goedgekeurd, leveren naar verwachting meer dan 183 miljard euro op. Dat geld komt beschikbaar voor investeringen en ondersteuning voor 425.000 kleine en middelgrote ondernemingen in alle 28 EU-lidstaten.

 

geef een reactie
Bekijk uw subsidie mogelijkheden
shre
volg ons
 • banner
 • banner
 • banner
 • banner
  banner
 • banner
  banner
 • banner
  banner
 • banner
  banner
 • banner
  banner
 
shre
laatste video’s
video

Eerste LNG-bunkerschip komt eraan

Groenervaren webredactie - 20 feb 2017
video

Havens vissen naar plastic afval

Groenervaren webredactie - 17 jan 2017
video

Binnenschepen meten diepgang; hoe meer hoe beter

Groenervaren webredactie - 13 dec 2016
Meer video's
shre
nieuwsbrief
Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief