0031 78 303 10 23

Hoe interesseer je jongeren voor innovatie?

Avatar webredactie

Jong geleerd is oud gedaan. Dus moet je jongeren interesseren voor innovatie, als je wilt dat de Nederlandse economie sterker wordt doordat bedrijven hun processen en producten sneller en beter vernieuwen. Maar hoe maak je zoiets abstracts als innovatie sexy voor jongeren? Met een nationaal techniekfestival bijvoorbeeld. Op donderdag 21 en vrijdag 22 april staat de Onderzeebootloods op RDM Rotterdam vol met de nieuwste innovaties tijdens Nederland Innoveert.

jongeren interesseren voor techniek en innovatie, dat wil het festival bereiken. (foto Tycho's Eye Fotografie)

jongeren interesseren voor techniek en innovatie, dat wil het festival bereiken. (foto Tycho’s Eye Fotografie)

Ook voor bedrijven zijn er diverse bijeenkomsten, maar het festival richt zich speciaal op jongeren – en dan in de eerste plaats op degenen met een passie voor techniek, technologie en ICT. Op het festival presenteren uiteenlopende bedrijven hun meest innovatieve producten. Tijdens workshops gaan de bezoekers zelf aan de slag met internet of things, robotarmen en pop-up boten. Sprekers als de jonge futuroloog Ruben Horbach en Laura Klauss (genomineerd als Ingenieur van het Jaar) laten zien hoe de toekomst dichterbij is dan je denkt. Shell organiseert op een circuit midden in de Onderzeebootloods de nationale testdag voor studententeams van Shell Eco-Marathon.

Tekort aan technisch personeel

Bovenbouwscholieren, studenten, starters en young-professionals enthousiast maken voor een carrière in de techniek, dat is wat Nederland Innoveert wil. Wie denkt dat je met een carrière in de techniek alleen maar met vieze handen onder een auto ligt, heeft het mis. Het is een veelzijdig hightech vakgebied; van slimme zorgrobots tot zuinige, zelfrijdende auto’s en van bouw en onderhoud van enorme productieketens tot de zoektocht naar de beste kustverdediging.

Belangrijk is dat er in deze sector veel banen te vinden zijn, van mbo-niveau tot universitair. En: er is een alarmerend tekort aan geschoold personeel.

Nederland Innoveert vindt plaats bij RDM Rotterdam. (foto Marijke Volkers)

Nederland Innoveert vindt plaats bij RDM Rotterdam. (foto Marijke Volkers)

Haven & Maritiem

Nederland Innoveert vertaalt de veelzijdigheid van techniek in acht ‘Werelden van Techniek’: van Water & Natuur en Haven & Maritiem tot Smart Industry. Bedrijven laten zien hoe zij zich binnen deze thema’s bezighouden met innovatie.

Om jongeren te laten ontdekken waar hun talent en interesse liggen, biedt het festival vooral veel interactieve en speelse elementen. Zo kunnen bezoekers diverse workshops volgen, zoals elektrische vliegtuigjes bouwen, stellen ze hun uithoudingsvermogen op de proef in de astronautentrainer en testen ze hun technische kennis in de Escaperoom. In korte presentaties tonen deskundigen onder meer de toekomst van internet, energie en duurzaamheid.

Nederland Innoveert start op donderdag 21 april om 12.00 uur en duurt tot vrijdag 22 april 16.00 uur in de Onderzeebootloods op RDM Rotterdam. Het festival is gratis toegankelijk.

geef een reactie
Bekijk uw subsidie mogelijkheden
shre
volg ons
 • banner
 • banner
 • banner
 • banner
  banner
 • banner
  banner
 • banner
  banner
 • banner
  banner
 • banner
  banner
 
shre
laatste video’s
video

Eerste LNG-bunkerschip komt eraan

Groenervaren webredactie - 20 feb 2017
video

Havens vissen naar plastic afval

Groenervaren webredactie - 17 jan 2017
video

Binnenschepen meten diepgang; hoe meer hoe beter

Groenervaren webredactie - 13 dec 2016
Meer video's
shre
nieuwsbrief
Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief