0031 78 303 10 23
Home > Educatie > Hoe ziet de toekomst van de Nederlandse scheepswerf eruit?

Hoe ziet de toekomst van de Nederlandse scheepswerf eruit?

 • (foto ded)
Groenervaren webredactie Groenervaren webredactie

Hoe gaat het eraan toe op de scheepswerf van de toekomst? En wat vraagt dat van de medewerkers? Dat is straks te zien op de Innowerf bij het Scheepvaart- en Transport College in Rotterdam. De STC-Group en CIV Maritieme Techniek bouwen de ‘Innovatieve Scheepswerf’ in de hoofdvestiging aan de Llloydkade.

 

De Innowerf biedt leerlingen én bedrijven de mogelijkheid om alle facetten van het ontwerpen, bouwen, onderhouden en aanpassen van schepen en onderdelen daarvan te laten testen, verbeteren en uitvoeren. Zo ontmoeten het onderwijs en het bedrijfsleven elkaar. Opdrachten kunnen komen uit het betrokken bedrijfsleven, uit het onderwijs of van de deelnemers zelf.

De Innowerf integreert de belangrijkste elementen en deelprojecten van het CIV Maritieme Techniek. Daar werkt de maritieme industrie samen met de STC-Group en het Da Vinci College om te zorgen voor voldoende goed opgeleide vakmensen in de regio’s Rotterdam-Rijnmond en Drechtsteden. Tegelijkertijd moet het de innovatiekracht van de sector vergroten.

 

Durven experimenteren

De eisen aan de scheepswerf van de toekomst zijn hoog, aldus CIV Maritieme Techniek: “flexibel, duurzaam, efficiënt en innovatief”. Anders kan de Nederlandse scheepsbouw de concurrentie niet volhouden.

Het betekent ook dat het personeel over ‘21st century skills’ beschikt. Wat dat inhoudt? “Hooggekwalificeerde vakmensen die verschillende disciplines kunnen combineren en over het schuttinkje van hun eigen vakgebied kunnen kijken. Vaklieden die kunnen en willen meedenken en niet bang zijn om te experimenteren.”

 

Skillslab

De Innowerf wordt gebouwd bij de STC-Group op de Lloydkade in Rotterdam en omvat de hele ship life cycle: van ontwerp en bouwen tot aanpassen en onderhoud. De Innowerf wordt ingericht als een ‘skillslab’. Een oefen- en leeromgeving waar de leerlingen ervaring kunnen opdoen. Experimenteren, fouten maken mag en zelf ontdekken waarom de ene oplossing beter is dan andere.

Er wordt gewerkt met de nieuwste technieken en apparatuur. Zoals het NX-ontwerpprogramma, 3D-printers, lasersnijder, lasapparaten. Maar ook een portaalkraan, om hijstechnieken te trainen, een waterbak om inzicht te krijgen in de stabiliteit van een schip en dokken te simuleren.

 

Opdrachten en experimenten

Door de grote hoeveelheid aan mogelijkheden kan de Innowerf gebruikt worden door alle maritiem-technische opleidingen van de STC-Group, het Da Vinci College en de Rotterdam Mainport University.

Bedrijven kunnen er ontwikkelvragen, praktijkopdrachten en experimenten laten uitvoeren. Dat kan in samenwerking met de scholen maar ook met andere bedrijven.

 

geef een reactie
Bekijk uw subsidie mogelijkheden
shre
volg ons
 • banner
 • banner
 • banner
 • banner
  banner
 • banner
  banner
 • banner
  banner
 • banner
  banner
 • banner
  banner
 
shre
laatste video’s
video

Eerste LNG-bunkerschip komt eraan

Groenervaren webredactie - 20 feb 2017
video

Havens vissen naar plastic afval

Groenervaren webredactie - 17 jan 2017
video

Binnenschepen meten diepgang; hoe meer hoe beter

Groenervaren webredactie - 13 dec 2016
Meer video's
shre
nieuwsbrief
Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief