0031 78 303 10 23

Innovatieprijs voor selectief vissen met sonar

Avatar webredactie

Het project Sofic van rederij Jaczon heeft de eerste P.J.S. de Jong innovatieprijs gekregen. De uitreiking gebeurde donderdag 17 september tijdens de Maritime & Offshore Innovation Day van TNO op de RDM-Campus in Rotterdam. Sofic is een technologie waarbij sonarkennis wordt gebruikt voor het selectief vangen van vis. Het gebruik van sonar maakt het mogelijk om diverse soorten vis realtime te classificeren om ongewenste bijvangst is te minimaliseren.

De prijs is genoemd naar oud-premier Piet de Jong. (foto ANP)

De prijs is genoemd naar oud-premier Piet de Jong. (foto ANP)

De maritieme sector riep de nieuwe prijs in het leven voor, zoals TNO het omschrijft, “de meest innovatieve oplossing met maatschappelijke impact”. De prijs is vernoemd naar oud-premier en kapitein-ter-tee  Piet. de Jong. “Hij was steeds een lichtend voorbeeld in het samenbrengen van militaire precisie en maatschappelijk nut. Met de prijs worden wetenschappers, instellingen en bedrijven ondersteund die zich bezighouden met het ten goede brengen van maritieme ontwikkelingen uit defensie-onderzoek aan de nationale maritieme industrie.”

Sofic

Het project Sofic van Jaczon is de technologie waarbij sonarkennis wordt gebruikt voor het selectief vangen van vis. Het gebruik van sonar maakt het mogelijk om diverse soorten vis realtime te classificeren om ongewenste bijvangst is te minimaliseren.

Volgens Nederlandse en Europese regelgeving mag van sommige soorten vis slechts een beperkte hoeveelheid worden gevangen, en van andere soorten helemaal niets. Het akoestisch herkennen van verschillende soorten vis, al vóór de vangst, zou een waardevol hulpmiddel kunnen zijn. Met de zogenaamde bistatische sonar is TNO volgens op de goede weg.

Makreel

Een concreet probleem waarmee Nederlandse vissers te maken hebben, is het scheiden van makreel en horsmakreel. Beide vissoorten komen vaak samen voor, maar hebben elk hun eigen quotum: soms moet de gevangen makreel – of de horsmakreel – dan ook overboord worden gezet.

Allerlei oplossingen worden bedacht om hiermee zo goed mogelijk om te gaan. In selectieve visnetten bijvoorbeeld worden sommige vissoorten doorgelaten, terwijl andere wel worden gevangen. Maar een dergelijk systeem werkt uitsluitend als de verschillende soorten heel andere fysieke eigenschappen hebben, zoals grootte.

(foto Ead72/Fotolia.com)

(foto Ead72/Fotolia.com)

Koninklijke Marine

In opdracht van het Wageningse onderzoeksinstituut IMARES en rederij Jaczon heeft dr. Pascal de Theije van TNO zich samen met collega’s verdiept in de toepassingsmogelijkheden van sonar. De Theije, van huis uit sterrenkundige, licht toe: “Hoogfrequente sonar is het meest toegepaste middel om vis op te sporen. Sonar zendt korte geluidspulsen uit en luistert naar de signalen die terugkomen. Hoewel de verschillen soms klein zijn, heeft iedere vissoort zijn eigen akoestische eigenschappen, wat blijkt uit de amplitude en de structuur van de weerkaatste energie. Het is dan ook aantrekkelijk om die gegevens direct te gebruiken om de opgespoorde vis te classificeren, dat wil zeggen: te bepalen om wat voor soort vis het gaat.

Bistatische sonar is door TNO oorspronkelijk ontwikkeld voor de Koninklijke Marine. “Twee hoogfrequente visserijsonars op twee verschillende schepen geven een gecombineerd beeld, dat de eigenschappen van individuele vissen zichtbaar kan maken. Mede aan de hand van dat beeld kan een visser besluiten om al dan niet zijn netten uit te werpen.”

 

geef een reactie
Bekijk uw subsidie mogelijkheden
shre
volg ons
 • banner
 • banner
 • banner
 • banner
  banner
 • banner
  banner
 • banner
  banner
 • banner
  banner
 • banner
  banner
 
shre
laatste video’s
video

Eerste LNG-bunkerschip komt eraan

Groenervaren webredactie - 20 feb 2017
video

Havens vissen naar plastic afval

Groenervaren webredactie - 17 jan 2017
video

Binnenschepen meten diepgang; hoe meer hoe beter

Groenervaren webredactie - 13 dec 2016
Meer video's
shre
nieuwsbrief
Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief