MARIN doet onderzoek naar een innovatief concept voor een drijvend mega-eiland. Het bestaat uit 87 grote drijvende driehoeken. Die zijn flexibel verbonden en vormen samen een drijvend eiland dat 1 tot 5 kilometer groot kan worden. Onlangs voerde het onderzoeksinstituut in Wageningen tests uit met zo’n eiland, maar dan op schaal. De mega-eilanden zouden een antwoord kunnen bieden op de stijgende zeespiegel en ruimtegebrek op land.
Olaf Waals is projectmanager en bedenker van het concept, Hij zegt: “In een tijd van zeespiegelstijging, overbevolkte steden en een toenemend aantal activiteiten op zee, is het verhogen van dijken en het opspuiten van zand misschien niet de meest effectieve oplossing. Drijvende havens en steden zijn een innovatief alternatief dat aansluit bij de Nederlandse maritieme traditie.”
Drijvende mega-eilanden bieden volgens Maritiem Research Instituut Nederland toekomstbestendige werk- en leefruimte op zee voor:
• het ontwikkelen, opwekken en opslaan van duurzame energie op zee (offshore wind, getijdenenergie, golfenergie, drijvende zonnepanelen)
• op- en overslag voor de kust in gebieden met weinig infrastructuur
• het kweken van voedsel, zoals zeewier en vis
• het wonen en recreëren dicht bij het water
Dit soort oplossingen zijn volgens de onderzoekers onderdeel van een ‘Blauwe toekomst’. Daarin worden zeeën en oceanen (die 70 procent van het aardoppervlak uitmaken) duurzaam gebruikt. Maar er zijn nog wel wat ‘technologische uitdagingen’. Hoe ontwikkel je drijvende megaconstructies die sterk en veilig zijn in stormen en stroming? Hoe verbind je deze systemen aan elkaar en aan de zeebodem? Hoe groot zijn de golfbewegingen en welk effect hebben die op mensen?
En dan zijn er de ecologische aspecten. Wat is de invloed van zo’n grote drijvende leefgemeenschap op het water eronder en eromheen? Moet het systeem niet volledig circulair zijn en hoe doe je dat voor water, energie, grondstoffen en afval?
MARIN doet dit onderzoek met computersimulaties en modelproeven in het Offshore Bassin. Daarin kunnen wind, golven en stroom op schaal worden nagebootst. Dat bassin is 40 x 40 meter groot.