0031 78 303 10 23

Komen Noren als eerste met autonoom vrachtschip?

Groenervaren webredactie Groenervaren webredactie

Wereldwijd worden tests en onderzoek gedaan naar autonoom varen. Er zijn al dronebootjes en de VS hebben al ruim een jaar een zelfstandig varend marineschip, de nog niet zo succesvolle Sea Hunter. Maar wie brengt straks het eerste vrachtschip in de vaart dat helemaal zonder bemanning kan varen? Zoals het er nu naar uitziet, zou het weleens de Yara Birkeland uit Noorwegen kunnen zijn.

Het is een compleet Noors project. Het ontwerp is van Marin Tekknik, in opdracht van Yara, fabrikant van meststoffen. Een voorname rol is weggelegd voor Kongsberg, producent van onder andere brugsystemen. Dat bedrijf levert de systemen en sensors om het autonoom varen mogelijk te maken.

De bouw van de Yara Birkeland (genoemd naar de oprichter van Yara: wetenschapper Kristian Birkeland) start nog dit jaar. In de tweede helft van 2018 moet het klaar zijn. Dan vaart het eerst nog met een kapitein en een kleine bemanning. 2019 staat in het teken van tests met afstandsbediening (vanuit drie bestaande locaties op land). Vanaf 2020 moet de Yara Birkeland dan zelfstandig varen.

pic

Vaste trajecten

Het schip wordt 70 meter lang, moet 100 tot 150 TEU gaan vervoeren en krijgt een DWT van 3.500 tot 4.500 mt (het ontwerp is nog niet helemaal definitief). Het schip wordt volledig elektrisch aangedreven en kent geen CO2- en NOx-uitstoot.

De Yara Birkeland gaat worden ingezet op twee vaste trajecten, in de Zuid-Noorse kustwateren. Het schip gaat containers vervoeren tussen Yara’s fabriek in Porsgrunn en de havens Brevik (7 mijl) en Larvik (30 mijl). Nu gebeurt dat transport met vrachtwagens. Op jaarbasis vervangt de Yara Birkeland straks bijna 40.000 truckritten.

Bekijk hier de video

 

geef een reactie
Bekijk uw subsidie mogelijkheden
shre
volg ons
 • banner
 • banner
 • banner
 • banner
  banner
 • banner
  banner
 • banner
  banner
 • banner
  banner
 • banner
  banner
 
shre
laatste video’s
video

Eerste LNG-bunkerschip komt eraan

Groenervaren webredactie - 20 feb 2017
video

Havens vissen naar plastic afval

Groenervaren webredactie - 17 jan 2017
video

Binnenschepen meten diepgang; hoe meer hoe beter

Groenervaren webredactie - 13 dec 2016
Meer video's
shre
nieuwsbrief
Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief