0031 78 303 10 23

Kooiman ontwikkelt betere schroefasafdichting

Marc van Dijk - Assistent bedrijfsleider Scheepsbouw Marc van Dijk - Assistent bedrijfsleider Scheepsbouw

Scheepswerf Gebr. Kooiman uit Zwijndrecht presenteert opnieuw een innovatieve oplossing: de Kooiman Schroefasafdichting. Deze is compact, simpel, robuust en effectief. De afdichting is zeer geschikt voor retro-fit en nieuwbouw. Met de geïntegreerde trossenvanger beschermt deze afdichting de schroefas eveneens tegen ophoping van zand, vuil, roest en dergelijke.

Lekkende schroefasafdichtingen zijn een bekend probleem in de scheepvaart. Jarenlange ervaring met het installeren en repareren van bestaande merken schroefasafdichtingen heeft Kooiman ertoe gebracht zelf een schroefasafdichting te ontwerpen en ontwikkelen.

Trosbeschermer
De achterafdichting is geïntegreerd met de trosbeschermer. Hierdoor ontstaat een zeer korte bouwlengte. De trosbeschermer functioneert als huis voor de buitenste afdichtingen.
De ruimte tussen de trossenvanger en het vaste deel van het huis op de schroefaskoker wordt gevuld met vet. Door de vetbuffer en de extra buitenste afdichtingen wordt olielekkage nagenoeg uitgesloten – zeker in vergelijking met bestaande afdichtingen. De as komt bovendien niet in aanraking met (zout) water. Het ontstane labyrint voorkomt dat draden bij de binnenste afdichtingen kunnen komen.

Het nieuwe type is inmiddels meerdere malen succesvol toegepast

Geen additionele aansluitingen nodig
Een ander voordeel is dat het om een op zichzelf staande afdichting gaat. Er zijn geen additionele lucht- of andere aansluitingen met bijbehorend en onwenselijk dun leidingwerk, regelaars et cetera. De schroefasafdichting is in staat thermische axiale en radiale uitzettingen te absorberen. Daarnaast is het mogelijk om door de vetsmeeraansluiting op de achterste afdichting de speling te meten met behulp van een poker gauge.

Meermaals succesvol toegepast
De Kooiman Schroefasafdichting is uitgebreid getest. Inmiddels heeft het bedrijf dit nieuwe type meermaals succesvol toegepast, en naar tevredenheid van de scheepseigenaren.
Kooiman Schroefasafdichtingen bestaan deels uit op voorraad zijnde onderdelen en deels uit onderdelen die à la minute in de eigen machinefabriek in Zwijndrecht vervaardigd worden. De afdichtingen zijn opgebouwd uit hoogwaardige materialen, zoals brons, RVS-bussen met geharde toplaag en Viton-rubber lip seals.

Wilt u meer weten over onze innovatie? Neem gerust contact met mij op of kijk eens op onze website 

Marc van Dijk,
Assistent-bedrijfsleider Scheepsbouw bij Scheepswerf Gebr. Kooiman

geef een reactie
Bekijk uw subsidie mogelijkheden
shre
volg ons
 • banner
 • banner
 • banner
 • banner
  banner
 • banner
  banner
 • banner
  banner
 • banner
  banner
 • banner
  banner
 
shre
laatste video’s
video

Eerste LNG-bunkerschip komt eraan

Groenervaren webredactie - 20 feb 2017
video

Havens vissen naar plastic afval

Groenervaren webredactie - 17 jan 2017
video

Binnenschepen meten diepgang; hoe meer hoe beter

Groenervaren webredactie - 13 dec 2016
Meer video's
shre
nieuwsbrief
Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief