0031 78 303 10 23

Maasvlakte 2 wint Waterbouwprijs

Avatar webredactie

De aanleg van Maasvlakte 2 heeft de prof.dr.ir. J.F. Agemaprijs gewonnen. De prijs, ingesteld door het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs, is bestemd voor het gehele team van opdrachtgever, ontwerper en aannemer. Bij Maasvlakte 2 zijn dat opdrachtgever Havenbedrijf Rotterdam en aannemers Van Oord en Boskalis, verenigd in aannemerscombinatie PUMA.

De Agemaprijs wordt eens per vijf jaar uitgereikt.

De Agemaprijs wordt eens per vijf jaar uitgereikt.

De Agemaprijs wordt eens in de vijf jaar toegekend aan een innovatief waterbouwkundig werk dat is ontworpen of gerealiseerd door een Nederlandse partij. De winnaar werd op 10 november bekend gemaakt tijdens de Waterbouwdag 2015, die in Rotterdam plaatsvond. Maasvlakte 2 was samen met vier andere waterbouwprojecten genomineerd.

Blokkendam

Dirk Hamer, voormalig projectdirecteur van PUMA, legde uit dat samenwerking tussen de opdrachtgever en het consortium heeft geresulteerd in diverse innovatieve oplossingen voor ontwerp, uitvoeringsmethoden en surveytechnieken. ‘Zoals de harde zeewering, een blokkendam waarin betonelementen zijn hergebruikt in combinatie met een keienstrand. Daarnaast is in het project Maasvlakte 2 veel aandacht geweest voor duurzaamheid in ontwerp, inrichting en uitvoering. Zo werd gekozen voor een zandwinlocatie dicht bij de kust om energiekosten te besparen en uitstoot te reduceren.’

in 2013 verrichte minister Schultz van Haegen de opening van de Maasvlakte 2.

in 2013 verrichtte minister Schultz van Haegen de opening van de Maasvlakte 2.

Innovatieve oplossingen

Havenbedrijf-topman Ronald Paul, voormalig directeur van Projectorganisatie Maasvlakte 2, zei dat Havenbedrijf Rotterdam de toekenning ervaart als een kroon op het gezamenlijke werk. ‘Het bevestigt dat een constructieve samenwerking tot bijzondere resultaten kan leiden. Niet alleen zijn innovatieve oplossingen tot stand gekomen. Ook is het werk op tijd, binnen budget en volgens de afgesproken kwaliteitsnormen afgerond, zowel met PUMA als met diverse andere partijen.’

PUMA realiseerde in opdracht van Havenbedrijf Rotterdam het eerste deel van Maasvlakte 2 tussen 2008 en 2013. Deze fase omvatte de aanleg van een nieuw 700 hectare groot havengebied inclusief de bouw van een 11 kilometer lange zeewering.

geef een reactie
Bekijk uw subsidie mogelijkheden
shre
volg ons
 • banner
 • banner
 • banner
 • banner
  banner
 • banner
  banner
 • banner
  banner
 • banner
  banner
 • banner
  banner
 
shre
laatste video’s
video

Eerste LNG-bunkerschip komt eraan

Groenervaren webredactie - 20 feb 2017
video

Havens vissen naar plastic afval

Groenervaren webredactie - 17 jan 2017
video

Binnenschepen meten diepgang; hoe meer hoe beter

Groenervaren webredactie - 13 dec 2016
Meer video's
shre
nieuwsbrief
Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief