0031 78 303 10 23
Home > Techniek > MISS Rotterdam maakt varen met autonome schepen veiliger

MISS Rotterdam maakt varen met autonome schepen veiliger

Groenervaren webredactie Groenervaren webredactie

Hoe maak je de haven veilig voor zelfvarende schepen? Met hun MISS Rotterdam-oplossing won het team Strawberry, met data-professionals van SAS, Rijkswaterstaat, CGI en PW Consulting, bij de World Port Hackathon de prijs voor het meest innovatieve concept.

De vijfde World Port Hackathon vond in het eerste weekend van september (tijdens de Wereldhavendagen) plaats. De wedstrijd werd georganiseerd door het Havenlab en Havenbedrijf Rotterdam.

De editie van dit jaar stond in het teken van slimme oplossingen die de scheepvaart innovatiever, veiliger en duurzamer maken. 150 hackers gingen met verschillende vraagstukken aan de slag. Team Strawberry boog zich over de consequenties van autonome schepen: wat zijn de gevolgen voor het scheepvaartverkeer in havens en Europese vaarwegen?

pic

MISS: Maritime Intelligent Shipping Service

Het team bedacht de MISS Rotterdam ofwel de Maritime Intelligent Shipping Service. Deze oplossing zorgt ervoor dat zowel autonome als niet-autonome schepen advies krijgen wanneer ze bij een volgend virtueel checkpoint in de haven moeten zijn. Hiervoor creëerde het team een grid van virtuele checkpoints, dat gebruikt wordt om alle autonome en niet-autonome schepen veilig door de haven van Rotterdam te laten manoeuvreren.

Zodra een schip aankomt bij de haven, maakt het verbinding met MISS Rotterdam. Een algoritme op basis van de bestemming van het schip, de verwachte aankomsttijd en de locatie van het schip bepaalt dan voor elk schip de optimale route.

Het team voegde een spelelement toe aan MISS Rotterdam. Zo kunnen schippers met elkaar en met autonome schepen strijden om de laagst mogelijk CO2-uitstoot en de beste doorkomsttijden bij de checkpoints.

Betere doorstroming

Om het concept te presenteren maakte het team geanimeerde visualisaties van hoe schepen met en zonder MISS Rotterdam door de haven gaan. Hiermee toonden zij direct de meerwaarde aan van hun oplossing. De jury was onder de indruk en kende team Strawberry de prijs voor meest innovatieve oplossing toe.

Door het toepassen van MISS Rotterdam kan de haven in de toekomst de doorstroming bevorderen een gebalanceerd en optimaal gebruik van de vaarwegen realiseren. Verder worden de veiligheid vergroot en de uitstoot van broeikasgassen verlaagd. Bovendien is de haven goed voorbereid op de toekomst met steeds meer autonome schepen.

Wil je op de hoogte blijven van deze ontwikkeling?

geef een reactie
Bekijk uw subsidie mogelijkheden
shre
volg ons
 • banner
 • banner
 • banner
 • banner
  banner
 • banner
  banner
 • banner
  banner
 • banner
  banner
 • banner
  banner
 
shre
laatste video’s
video

Eerste LNG-bunkerschip komt eraan

Groenervaren webredactie - 20 feb 2017
video

Havens vissen naar plastic afval

Groenervaren webredactie - 17 jan 2017
video

Binnenschepen meten diepgang; hoe meer hoe beter

Groenervaren webredactie - 13 dec 2016
Meer video's
shre
nieuwsbrief
Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief