0031 78 303 10 23

MKB heeft weinig moeite met financiering

Groenervaren webredactie Groenervaren webredactie

Voor 2017 zoekt het Nederlandse MKB 15,5 miljard euro financiering. Dat geld is vooral nodig om te investeren in huisvesting en bedrijfsmiddelen, groei en overnames, werkkapitaal en herfinanciering. Dat blijkt uit onderzoek van Panteia in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken.

Een op de vier MKB-bedrijven heeft in 2017 een financieringsbehoefte. Onderzocht is ook of bedrijven er ook in slagen om de financiering te krijgen. Dat gaat steeds beter. 79 procent van de aanvragen werd  geheel gehonoreerd en 8 procent gedeeltelijk. Slechts bij 13 procent werd het verzoek afgewezen. Waarom klagen veel ondernemers dan toch altijd over hun bank, die maar niet over de brug zou komen?

Alternatieven

In totaal werd voor 10 miljard aan financiering door het MKB gerealiseerd. Dat is ruim 70 procent van het aangevraagde bedrag. Dit percentage is de laatste jaren min of meer constant.

De meeste aanvragen worden bij een bank gedaan – vaak de huisbank van het bedrijf. Toch zijn alternatieven in opkomst. Leasing en factoring zijn inmiddels belangrijke bronnen van financiering. Microbedrijven (dit zijn bedrijven met minder dan tien werknemers) kiezen relatief vaak voor crowdfunding.

Snelle groeiers

Vooral snelle groeiers en bedrijven die het afgelopen jaar winst hebben gemaakt zoeken relatief vaak externe financiering: 56 procent van de snelle groeiers en 43 procent van de in 2015 winstgevende bedrijven.

Minister Kamp van Economische Zaken zegt in een reactie: “Als steeds meer bedrijven extra financiering aantrekken, kunnen ze steeds vaker en sneller hun groeiplannen realiseren. Dat is niet alleen belangrijk voor onze economische groei. Het aantrekken van financiering leidt ook tot het aannemen van nieuwe werknemers en het ontwikkelen van nieuwe producten en diensten. Meer financiering is daarmee een belangrijke katalysator voor groei en vernieuwing.”

Innovatie

Voor innovatie wordt nauwelijks externe financiering gezocht. Maar hoe komt dat? Investeren sowieso relatief weinig bedrijven daar in? Of betalen ze dat uit de cashflow? Dat heeft Panteia jammer genoeg niet onderzocht. Voor de (vitaliteit van de) Nederlandse economie zou het goed zijn om inzicht te hebben in de antwoorden op die vragen.

geef een reactie
Bekijk uw subsidie mogelijkheden
shre
volg ons
 • banner
 • banner
 • banner
 • banner
  banner
 • banner
  banner
 • banner
  banner
 • banner
  banner
 • banner
  banner
 
shre
laatste video’s
video

Eerste LNG-bunkerschip komt eraan

Groenervaren webredactie - 20 feb 2017
video

Havens vissen naar plastic afval

Groenervaren webredactie - 17 jan 2017
video

Binnenschepen meten diepgang; hoe meer hoe beter

Groenervaren webredactie - 13 dec 2016
Meer video's
shre
nieuwsbrief
Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief