0031 78 303 10 23
Home > Geen categorie > Moet Nederlandse ondernemer extra investeren in innovatie?

Moet Nederlandse ondernemer extra investeren in innovatie?

 • (foto Pexels)
Groenervaren webredactie Groenervaren webredactie

Geen enkele ondernemer zal het hebben gemerkt, maar Nederland is gestegen op de Europese innovatieranglijst. Van de 5e naar de 4e plek. We zijn Duitsland voorbij! Je verdient er geen euro meer door als bedrijf, maar het is best aardig als je tegen buitenlandse zakenpartners kunt zeggen dat ons land een van de ‘innovatieleiders’ is. Net als onze oosterburen en de landen die boven ons staan op de ranglijst: 1. Zweden, 2. Denemarken, 3. Finland en 4. Verenigd Koninkrijk. Om verder te stijgen zouden Nederlandse bedrijven meer moeten investeren in innovatie.  

Nederland heeft zijn positie als innovatief koploper verder versterkt, zo bleek onlangs uit de European Innovation Scoreboard van de Europese Commissie. Minister Henk Kamp van Economische Zaken is tevreden: “Door intensieve samenwerking tussen bedrijven, kennisinstellingen en overheden is de innovatiekracht en daarmee het concurrentievermogen van Nederland de afgelopen jaren verder versterkt.”

Maar het kan beter, en dan kijkt de minister vooral naar het bedrijfsleven: “Om ook in de toekomst onze positie als Europees innovatieleider te handhaven, is er wel actie nodig. Onze publieke investeringen in innovatie liggen boven het Europese gemiddelde, maar de eigen investeringen van Nederlandse bedrijven liggen daar onder. Het is nu belangrijk dat juist ondernemers extra gaan investeren in innovatie.”

 

European Innovation Scoreboard

Het European Innovation Scoreboard beoordeelt landen op 27 indicatoren Zoals publiek-private samenwerking, investeringen, hoeveelheid en impact van innovatie door het MKB, digitalisering, kwaliteit van studies en de werkgelegenheid binnen innovatieve bedrijven en kennisinstellingen. De innovatieleiders, waaronder Nederland, zijn de landen die minimaal 20 procent boven het Europese gemiddelde scoren. In 2016 promoveerde Nederland voor het eerst van innovatievolger naar innovatieleider.

 

 

pic

Investeringen door bedrijven lopen achter

Nederland scoort goed op het European Innovation Scoreboard (EIS) bij de kwaliteit van de wetenschappelijke publicaties, het aandeel van het MKB in innovatie en de onderlinge samenwerking van bedrijven om dit te stimuleren. De uitgaven aan onderzoek & ontwikkeling vanuit de publieke sector liggen ruim boven het EU-gemiddelde en zijn tussen 2010 en 2016 bovendien met 10 procent gestegen. Volgens het EIS blijven de investeringen in innovatie in Nederland door bedrijven zelf nog steeds achter ten opzichte van Europa. In 2016 lag deze score 20,3 procent onder het Europese gemiddelde.

Het EIS vergelijkt elk jaar de onderzoek- en innovatieprestaties van de 28 lidstaten van de Europese Unie. Daarnaast analyseert het rapport de relatieve sterktes en zwaktes van de onderzoeks- en innovatiesystemen. Op deze manier geeft het scorebord de lidstaten inzicht in waar zij hun innovatieprestaties kunnen verbeteren. Het EIS hanteert vier categorieën: innovatieleider, innovatievolger, gemiddelde innovator en zwakke innovator.

 

geef een reactie
Bekijk uw subsidie mogelijkheden
shre
volg ons
 • banner
 • banner
 • banner
 • banner
  banner
 • banner
  banner
 • banner
  banner
 • banner
  banner
 • banner
  banner
 
shre
laatste video’s
video

Eerste LNG-bunkerschip komt eraan

Groenervaren webredactie - 20 feb 2017
video

Havens vissen naar plastic afval

Groenervaren webredactie - 17 jan 2017
video

Binnenschepen meten diepgang; hoe meer hoe beter

Groenervaren webredactie - 13 dec 2016
Meer video's
shre
nieuwsbrief
Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief