0031 78 303 10 23
Home > Educatie > MVO: 7 trends waar ondernemers hun voordeel mee kunnen doen

MVO: 7 trends waar ondernemers hun voordeel mee kunnen doen

 • Gaan ondernemers werkelijk anders denken? (illustratie Guiillaume Photo)
Groenervaren webredactie Groenervaren webredactie

Bedrijven die op hun site vermelden dat ze aan MVO doen… Meestal maakt het een obligate indruk. Oja, we moeten nog even laten zien dat we om het milieu en de zwakkeren in de samenleving geven. Noem de goede doelen waar geld aan is gedoneerd en laat je duurzaamheidscertificaten zien, dan is dat ook weer geregeld.

Maar wat is Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen? Wat zijn de trends. En gaat het nu beter op dat vlak of zijn we er alweer klaar mee? Het MVO Trendrapport 2017, dat MVO Nederland in mei presenteerde, geeft een goede indicatie. De 7 trends geven niet alleen een goede weerspiegeling van de stand van zaken, ze geven ondernemers ook inspiratie om nét een stapje meer te gaan doen. En dat ze dan in hun achterhoofd houden dat hun business er – op z’n minst – niet slechter van wordt, is helemaal geen schande.

En trend 4, stoppen met praten, we moeten écht gaan doen, moet ondernemers toch aanspreken…

 

 

1: Werelddoelen bepalen de opdracht

Bedrijven stellen hun duurzaamheidsdoelstellingen steeds vaker ‘van buiten naar binnen’ op. Met de Sustainable Development Goals en het Klimaatakkoord in Parijs als leidraad bepalen ze hun fair share: het deel dat ze redelijkerwijs zouden moeten bijdragen aan het oplossen van maatschappelijke uitdagingen.

 

2: Ethiek is terug

Bedrijven worden in toenemende mate beoordeeld met moreel-ethische argumenten. Alleen financiële (‘we verdienen er lekker aan’) of technische (‘omdat het kan’) argumenten om discutabele bedrijfsactiviteiten te verdedigen, werken niet meer. De maatschappij verwacht van ondernemingen dat ze kleur bekennen: voor welke culturele waarden en ethische normen staan ze?

 

3: Burgemeesters tonen lef

In de stad gebeurt het. Problemen op het gebied van duurzaamheid manifesteren zich het duidelijkst op lokaal niveau, en tegelijkertijd bruist het er van de duurzame innovatie. Steeds meer stadsbesturen durven de teugels te laten vieren als het gaat om duurzaam ondernemerschap: ze versoepelen tijdelijk de regels om innovatieve bedrijven ruim baan te geven.

 

4: Praatclubs zijn passé

Afstemming met stakeholders is een belangrijk onderdeel van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Maar de hoogtijdagen van vrijblijvende sessies zijn voorbij. In plaats van alleen praten over duurzaamheidsproblemen en -oplossingen, gaan koplopers over tot actie. De vraag is niet meer ‘vindt u klimaat voor ons een belangrijk onderwerp?’, maar ‘als we klimaat allebei zo belangrijk vinden, wat gaan we er dan samen aan doen?’

 

5: Duurzaamheid wordt een onderwerp bij de kapper

Jarenlang werd duurzaamheid afgedaan als linkse hobby. Maar die tijd is voorbij. Verpakt in toegankelijke formats duiken thema’s als energiebesparing en voedselverspilling op in allerlei televisieprogramma’s, op massa-evenementen en andere plekken waar Jan met de pet komt. Nog even en de kapper begint erover.

 

6: Minder slecht is niet meer goed genoeg

Koplopers willen niet meer alleen schade beperken, maar met hun onderneming de wereld verbeteren. Ze streven niet naar klimaatneutrale gebouwen, maar willen kantoren die energie opwekken. En ze richten zich niet op het verminderen van afval, maar vissen het plastic op uit de oceaan. Kortom: geen halfbakken doekjes voor het bloeden, maar échte oplossingen.

 

7: Domino-effect gooit markten om

Na de energiesector is ook in de voedingsindustrie een definitieve omslag naar duurzaamheid gaande. Consumenten accepteren geen misleidende marketing meer en eten steeds minder vlees. Supermarkten breiden hun assortiment duurzame producten uit en er ontstaan talloze initiatieven op het gebied van voedselverspilling. Welke sector is de volgende die ‘om’ gaat?

Lees hier het complete MVO Trendrapport 2017.

 

 

pic

Bedankt voor het lezen van dit artikel.
Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwsitems, tips en tricks van Groenervaren?

 

 

geef een reactie
Bekijk uw subsidie mogelijkheden
shre
volg ons
 • banner
 • banner
 • banner
 • banner
  banner
 • banner
  banner
 • banner
  banner
 • banner
  banner
 • banner
  banner
 
shre
laatste video’s
video

Eerste LNG-bunkerschip komt eraan

Groenervaren webredactie - 20 feb 2017
video

Havens vissen naar plastic afval

Groenervaren webredactie - 17 jan 2017
video

Binnenschepen meten diepgang; hoe meer hoe beter

Groenervaren webredactie - 13 dec 2016
Meer video's
shre
nieuwsbrief
Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief