0031 78 303 10 23

Wind veel lucratiever dan olie en gas

Avatar webredactie

Offshore windparken nemen een vlucht. Steeds meer plannen en projecten komen van de grond. Nederlandse bouwers en dienstverleners zien goede kansen op deze markt. Door overnames en investeringen zorgen ze dat ze goed voorbereid zijn op deze internationale en lucratieve markt. Het is een interessant alternatief voor de ingezakte activiteiten in de olie- en gasindustrie. Als het tij verloopt, verzet men de bakens.

Boskalis nam eerder dit jaar al de offshore windactiviteiten over van bouwer VolkerWessels. Nu is er nieuws van collega/concurrent Van Oord. Dat lijft de offshore windactiviteiten in van Bilfinger Marine & Offshore Systems, een Duitse onderneming actief op het gebied van ontwerp, bouw en installatie van funderingen voor offshore windparken. De Duitse mededingingsautoriteit, het Bundeskartellamt, moet nog wel goedkeuring verlenen.

De Aeolus op zee aan het werk. (foto Van Oord)

De Aeolus op zee aan het werk. (foto Van Oord)

Aeolus

Daarnaast investeert Van Oord in aanpassing van zijn installatieschip Aeolus, dat pas twee jaar terug in de vaart kwam. De huidige kraan, met een hefvermogen van 900 ton, wordt vervangen door een kraan met een hefvermogen van 1.600 ton. Ook wordt de transportcapaciteit vergroot. Hiermee kan Van Oord de steeds zwaardere en grotere fundaties en turbines voor windmolenparken blijven installeren. De kraan is besteld bij het in zwaar installatiematerieel gespecialiseerde Huisman in Schiedam. De modificatie van de Aeolus zal begin 2018 gereed zijn.

Actief

Van Oord is erg actief op het gebied van offshore wind. De divisie Offshore Wind Projects werd al eerder versterkt met de overname van de activiteiten van Ballast Nedam Offshore. In de afgelopen periode is de vloot uitgebreid met het hefschip Svanen, het installatieschip Aeolus en de kabellegger Nexus.

De Aeolus krijgt een nieuwe, zwaardere kraan. (foto Van Oord)

De Aeolus krijgt een nieuwe, zwaardere kraan. (foto Van Oord)

Momenteel rondt Van Oord de bouw af van het Nederlandse offshore windpark Gemini. De installatie van de funderingen van het Britse offshore windpark Burbo Bank Extension voor Dong Energy is recent opgeleverd. In 2017 start Van Oord met de bouw van de funderingen van de offshore wind projecten Arkona voor E.ON in Duitsland en Walney voor Dong Energy in het Verenigd Koninkrijk.

“Beide investeringen maken deel uit van de strategie om onze positie op de markt voor offshore windprojecten in Noordwest-Europa verder te verstevigen. Met de offshore windactiviteiten van Bilfinger kunnen wij ons meer richten op de Duitse markt”, aldus CEO Pieter van Oord.

 

geef een reactie
Bekijk uw subsidie mogelijkheden
shre
volg ons
 • banner
 • banner
 • banner
 • banner
  banner
 • banner
  banner
 • banner
  banner
 • banner
  banner
 • banner
  banner
 
shre
laatste video’s
video

Eerste LNG-bunkerschip komt eraan

Groenervaren webredactie - 20 feb 2017
video

Havens vissen naar plastic afval

Groenervaren webredactie - 17 jan 2017
video

Binnenschepen meten diepgang; hoe meer hoe beter

Groenervaren webredactie - 13 dec 2016
Meer video's
shre
nieuwsbrief
Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief