0031 78 303 10 23

Nu aanmelden voor Energielijst en Milieulijst

Groenervaren webredactie Groenervaren webredactie

Het is weer tijd om bedrijfsmiddelen aan te melden voor de Energielijst of de Milieulijst van volgend jaar. Energiezuinige en andere milieuvriendelijke technieken die de overheid in de lijsten opneemt, bieden kopers in 2018 namelijk fiscaal voordeel. Als ondernemer moet je wel zelf initiatief nemen en een voorstel indienen om de lijsten aan te vullen of te wijzigen. Daarvoor heb je de tijd tot 1 september 2017 indienen.

Als je product bijdraagt aan energiebesparing of aantoonbaar goed is voor het milieu, komen bedrijven bij aanschaf mogelijk in aanmerking voor fiscaal voordeel. Dat verlaagt de drempel om in groene technieken te investeren en vergroot voor jou als ondernemer de mogelijkheden op meer omzet.

Fiscaal voordelig investeren

Via de Energie-investeringsaftrek (EIA) kunnen bedrijven fiscaal voordelig investeren in energiezuinige technieken en duurzame energie. De Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil) bieden bedrijven belastingvoordeel bij investeringen in milieuvriendelijke technieken.

Alle energiezuinige investeringen waarvoor een bedrijf de Energie-investeringsaftrek kan aanvragen, staan op de Energielijst. Op de Milieulijst staan de milieuvriendelijke technieken die in aanmerking komen voor de MIA en Vamil.

Duurzame romp

Op  de Energielijst staan bijvoorbeeld de HR-elektromotor, de schroefasgedreven generator en de energiezuinige scheepsmotor. De Milieulijst vermeldt onder meer de duurzame aandrijving voor een vaartuig, de duurzame romp van een binnenvaartschip en antifoulingsystemen voor scheepshuiden en het gesloten roetfiltersysteem voor binnenvaartschepen.

RVO.nl past de lijsten jaarlijks aan. Dat gebeurt op basis van marktinnovaties en ontwikkelingen op het gebied van normen en keurmerken. Het is echter aan ondernemers zelf om ervoor te zorgen dat hun product op de lijst(en) komt te staan.

 

geef een reactie
Bekijk uw subsidie mogelijkheden
shre
volg ons
 • banner
 • banner
 • banner
 • banner
  banner
 • banner
  banner
 • banner
  banner
 • banner
  banner
 • banner
  banner
 
shre
laatste video’s
video

Eerste LNG-bunkerschip komt eraan

Groenervaren webredactie - 20 feb 2017
video

Havens vissen naar plastic afval

Groenervaren webredactie - 17 jan 2017
video

Binnenschepen meten diepgang; hoe meer hoe beter

Groenervaren webredactie - 13 dec 2016
Meer video's
shre
nieuwsbrief
Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief