0031 78 303 10 23
Home > Events > Zijn oceanen te redden door ze nog meer te exploiteren?

Zijn oceanen te redden door ze nog meer te exploiteren?

 • (foto Gillfoto)
Groenervaren webredactie Groenervaren webredactie

Is het mogelijk de oceanen te beschermen en ze tegelijkertijd duurzaam te exploiteren? Die vraag staat centraal tijdens de gratis masterclass  die de STC-Group op donderdag 23 februari organiseert. Dat doet de onderwijsinstelling samen met Young Ship Rotterdam en Our Oceans Challenge.

Our Oceans Challenge

Our Oceans Challenge – ook de titel van de masterclass – is een crowdsourcing initiatief van Nederlandse offshore-bedrijven. Die gaan ervan uit dat het antwoord op de vraag ‘ja’ is. Daar hebben die bedrijven ook alle belang bij. De mens is de oceanen zó aan het uitputten dat zonder ecologisch verantwoorde oplossingen de boel straks helemaal op slot moet.

De wereldoceanen bedekken meer dan 70 procent van de planeet. Volgens het uitgangspunt van de ‘Mare Liberum’ behoren deze oceanen niemand toe. Iedereen heeft vrije toegang tot de internationale wateren om te reizen en handel te drijven. En heel wat bedrijven en naties azen op de fossiele brandstoffen die in de bodem zitten.

Steeds meer partijen willen gebruikmaken van de oceanen. Dat gaat ten koste van de ecosystemen. Het boren naar olie en gas is nu eenmaal funest voor de omgeving. Is het mogelijk om (bedrijfs)modellen te bedenken om geld te verdienen én de oceanen te redden? Bijvoorbeeld met schone vormen van energie-opwekking, zoals getijde-energie.

Zoeken naar nieuwe bedrijfsmodellen

De opgave is enorm. Bekend is de enorme hoeveelheid plastic soup die het water steeds vervuilt. Maar er zijn meer ‘uitdagingen’ dan afvalbeheersing. Te denken valt aan geluidshinder (onder water) en duurzame exploitatie van natuurlijke bronnen.

Het initiatief Our Oceans Challenge roept op tot het versnellen van innovatieve duurzame ideeën. Die kunnen zorgen voor nieuwe bedrijfs- en dus verdienmodellen. Er is een open innovatieplatform. Kansrijke projecten worden klaargestoomd voor de markt. De aangesloten partners geven  professionele begeleiding.

In de speciale Masterclass van de STC-Group worden studenten en young professionals uitgedaagd om mee te denken – en mee te doen.

Programma

17.00 uur: Inloop met sandwiches en een drankje
18.00 uur: Aftrap masterclass
18.05 uur: Introductie door Luc Cuyvers, senior lecturer Ocean Management and Marine Policies bij Netherlands Maritime University
18.30 uur: Workshop ‘The Ocean Challenge’
20.00 uur: Afronding en borrel

De masterclass is bedoeld om kennisuitwisseling tussen bedrijfsleven, onderwijs en overheidsinstellingen te bevorderen. De doelgroep bestaat uit young professionals in de maritieme sector en studenten en medewerkers van de STC-Group, Rotterdam Mainport University, Netherlands Maritime University en andere universiteiten en hogescholen in Rotterdam en omgeving.

Deelname is gratis. Aanmelden is verplicht en kan door een email te sturen naar masterclass@stc-r.nl. Geef daarbij je naam, bedrijfsnaam/naam studie, e-mailadres en telefoonnummer door.

pic (foto Nandu Chitnis)
geef een reactie
Bekijk uw subsidie mogelijkheden
shre
volg ons
 • banner
 • banner
 • banner
 • banner
  banner
 • banner
  banner
 • banner
  banner
 • banner
  banner
 • banner
  banner
 
shre
laatste video’s
video

Eerste LNG-bunkerschip komt eraan

Groenervaren webredactie - 20 feb 2017
video

Havens vissen naar plastic afval

Groenervaren webredactie - 17 jan 2017
video

Binnenschepen meten diepgang; hoe meer hoe beter

Groenervaren webredactie - 13 dec 2016
Meer video's
shre
nieuwsbrief
Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief