0031 78 303 10 23

Overheid zoekt innovatieve start-ups als leverancier

 • (foto Fotolia/Beebright)
Groenervaren webredactie Groenervaren webredactie

Als pas gestart bedrijf kom je niet zo eenvoudig aan opdrachten van de overheid. Zelfs niet als je een beter of goedkoper product hebt dan de rest van de markt. Om daar iets aan te veranderen is een netwerk van zogeheten Startup Officers opgezet. Zij werken bij ministeries, grote gemeentes, provincies en uitvoeringsorganisaties zoals Rijkswaterstaat.

De officers helpen start-ups met informatie en wijzen de weg als jonge ondernemers op zoek zijn naar samenwerking met de overheid. Dat kan gaan om het aanbieden van een innovatief product of dienst, maar ook om vragen over wet- en regelgeving, de zoektocht naar een testomgeving of het vinden van netwerkpartners.

 

73 miljard euro per jaar

Overheden in Nederland kopen jaarlijks voor ruim 73 miljard euro in. Start-ups hebben maar moeilijk toegang tot deze markt. Toch zijn er voor jonge ondernemers meer mogelijkheden dan ze zelf denken om bij het inkoopproces van de overheid betrokken te zijn.

Het Startup Officers Netwerk heeft deze mogelijkheden verzameld in een werkdocument. StartupDelta heeft samen met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en het Expertisecentrum Aanbesteden (PIANOo) in 2016 een reeks voorbeelden gepubliceerd. Die laten zien hoe start-ups en overheden samenwerken aan innovatieve oplossingen.

 

Innovatieve kracht

Samenwerking tussen overheden en start-ups heeft ook voordelen voor die overheden. Zij kunnen veel leren van de innovatieve kracht, de wendbaarheid en het aanpassingsvermogen van start-ups.

Binnen de overheid hebben RVO.nl en de Kamer van Koophandel inmiddels gespecialiseerde teams die start-ups ondersteunen bij het ondernemen in binnen- en buitenland. Daarnaast zijn er tal van  (nationale) overheidsinstrumenten: van subsidies tot toegang tot Europese netwerken.

 

Wil je meer weten over dit onderwerp?

geef een reactie
Bekijk uw subsidie mogelijkheden
shre
volg ons
 • banner
 • banner
 • banner
 • banner
  banner
 • banner
  banner
 • banner
  banner
 • banner
  banner
 • banner
  banner
 
shre
laatste video’s
video

Eerste LNG-bunkerschip komt eraan

Groenervaren webredactie - 20 feb 2017
video

Havens vissen naar plastic afval

Groenervaren webredactie - 17 jan 2017
video

Binnenschepen meten diepgang; hoe meer hoe beter

Groenervaren webredactie - 13 dec 2016
Meer video's
shre
nieuwsbrief
Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief