0031 78 303 10 23

R&D-stimulering werkt, zegt de minister

Martin Dekker (multimediaredacteur, Tekst & Toebehoren) Martin Dekker (multimediaredacteur, Tekst & Toebehoren)

Meer onderzoek naar en ontwikkeling van innovaties  en ondernemers in staat stellen deze innovaties als succesvolle producten op de markt te brengen. Dat zijn de belangrijkste speerpunten van de innovatieregelingen van het ministerie van Economische Zaken. En de regelingen hebben effect, vindt het ministerie zelf. Afgelopen jaar hebben bijna 23.000 Nederlandse bedrijven er voordeel van gehad. Bij elkaar goed voor 985 miljoen euro.

Dat staat in de jaarrapportage FOCUS op speur- en ontwikkelingswerk 2015 die minister Henk Kamp van Economische Zaken gisteren publiceerde. “Het MKB profiteert volop van onze innovatieregelingen. Het voordeel van bijna één miljard euro is voor ondernemers een significante steun om innovaties via onderzoek en ontwikkeling als product naar de markt te brengen. Het Nederlandse bedrijfsleven en in het bijzonder het MKB kan zo blijven concurreren op wereldniveau.”

(foto 18percentgrey/Fotolia)

(foto 18percentgrey/Fotolia)

R&D-stimulering werkt, zegt de minister dus. Maar weet hij het zeker? Is dat ook echt onderzocht?

Research & Development

In totaal maakten vorig jaar 22.980 bedrijven gebruik van de innovatieregelingen van het ministerie van EZ om hun Research & Development (R&D) te bevorderen. Van de plannen voor innovaties die door deze bedrijven in 2015 zijn ingediend, werd 6,3 miljard euro goedgekeurd.

Het gaat om 3,9 miljard euro loonkosten in het kader van de Wet Bevordering Speur- & Ontwikkelingswerk (WBSO) en 2,4 miljard euro niet-loonkosten vanuit de zogenoemde Research & Development Aftrek (RDA). Met deze regelingen kunnen ondernemers hun kosten voor onderzoek naar, en ontwikkeling van innovaties verlagen.

Smartbrillen voor logistiek

Eén van de bedrijven die succesvol gebruik maakte van de innovatieregeling was ICT-bedrijf Arox in het Groningse Hoogezand. Dat ontwikkelt smartbrillen speciaal voor de logistieke sector. Daarmee kunnen medewerkers in magazijnen tot 25 procent sneller werken en worden minder fouten gemaakt dan voorheen.

De bril toont de orderinformatie ‘real time’ in hun gezichtsveld en scant de artikelen in het magazijn waardoor medewerkers beide handen vrij hebben. Door de WBSO durfde Arox dit ontwikkeltraject te starten en de smartbril op de markt te brengen.

Hoeveel innovaties heeft het opgeleverd?

Dat is een geslaagd voorbeeld. En het aantal bedrijven dat de innovatieregelingen toepast, is indrukwekkend. Zeker aangezien 97 procent van die bijna 23.000 MKB-bedrijven zijn. Alleen zegt de jaarrapportage niets over de resultaten: hoeveel innovaties zijn daadwerkelijk van de grond en op de markt gekomen? Laat staan of ze ook nog een commercieel succes zijn geworden.

Met andere woorden: wat heeft die miljard euro daadwerkelijk aan resultaten opgeleverd? Zou iemand dat eens willen onderzoeken? En kijk dan meteen even hoeveel van die innovaties ook zonder het fiscale voordeel van de grond waren gekomen.

 

geef een reactie
Bekijk uw subsidie mogelijkheden
shre
volg ons
 • banner
 • banner
 • banner
 • banner
  banner
 • banner
  banner
 • banner
  banner
 • banner
  banner
 • banner
  banner
 
shre
laatste video’s
video

Eerste LNG-bunkerschip komt eraan

Groenervaren webredactie - 20 feb 2017
video

Havens vissen naar plastic afval

Groenervaren webredactie - 17 jan 2017
video

Binnenschepen meten diepgang; hoe meer hoe beter

Groenervaren webredactie - 13 dec 2016
Meer video's
shre
nieuwsbrief
Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief