Rijkswaterstaat laat drie duurzame, multi-inzetbare vaartuigen bouwen. Het nieuwe ontwerp, de MPV-30, is geschikt voor diverse functies: vaarwegmarkering, patrouilleren, meten en visserijonderzoek. Het is voor het eerst dat Rijkswaterstaat met dergelijke multi-inzetbare vaartuigen gaat werken.
De schepen worden gebouwd door Bijlsma Wartena. Een half jaar na het tekenen van het contract vond op 8 september de kiellegging van het eerste schip plaats op de Friese scheepswerf. Bianca Janssen, directeur van de Rijksrederij, verrichtte de traditionele handeling door een oude zilveren gulden te plaatsen.
Bijlsma Wartena rust de schepen uit met een batterijpakket waardoor ze in staat zijn om dagelijkse werkzaamheden uitsluitend op het accupakket te verrichten. Doordat de motoren minder gebruikt worden, is het energieverbruik laag. Daarnaast worden de schepen uitgerust met zonnepanelen voor de energievoorziening van de accommodatie voor de bemanning.
De voortstuwingsinstallatie komt uit de koker van Piet Brouwer Elektrotechniek uit Urk. De schepen krijgen een hybride dieselelektrische voortstuwing, die wordt gevoed door twee generatoren en een Li-Ion accupakket. Het PBET hybride-systeem kan straks in verschillende modi varen waaronder:
· full electric
· full electric met generatoren als standby-power
· diesel-mode met peakshaving
· safe-mode met accu’s volgeladen voor rampenbestrijding
Verder wordt het schip voorzien van de nieuwe duurzame technologieën als ledverlichting, energiedistributie, power management, monitoring & control-systemen en een softwarepakket voor efficiënt varen.