0031 78 303 10 23

Rijkswaterstaat kiest voor hybride

Groenervaren webredactie Groenervaren webredactie

Rijkswaterstaat laat drie duurzame, multi-inzetbare vaartuigen bouwen. Het nieuwe ontwerp, de MPV-30, is geschikt voor diverse functies: vaarwegmarkering, patrouilleren, meten en visserijonderzoek. Het is voor het eerst dat Rijkswaterstaat met dergelijke multi-inzetbare vaartuigen gaat werken.

 

De schepen worden gebouwd door Bijlsma Wartena. Een half jaar na het tekenen van het contract vond op 8 september de kiellegging van het eerste schip plaats op de Friese scheepswerf. Bianca Janssen, directeur van de Rijksrederij, verrichtte de traditionele handeling door een oude zilveren gulden te plaatsen.

 

Batterijpakket

Bijlsma Wartena rust de schepen uit met een batterijpakket waardoor ze in staat zijn om dagelijkse werkzaamheden uitsluitend op het accupakket te verrichten. Doordat de motoren minder gebruikt worden, is het energieverbruik laag. Daarnaast worden de schepen uitgerust met zonnepanelen voor de energievoorziening van de accommodatie voor de bemanning.

De voortstuwingsinstallatie komt uit de koker van Piet Brouwer Elektrotechniek uit Urk. De schepen krijgen een hybride dieselelektrische voortstuwing, die wordt gevoed door twee generatoren en een Li-Ion accupakket. Het PBET hybride-systeem kan straks in verschillende modi varen waaronder:

·        full electric
·        full electric met generatoren als standby-power
·        diesel-mode met peakshaving
·        safe-mode met accu’s volgeladen voor rampenbestrijding

 

Efficiënt varen

Verder wordt het schip voorzien van de nieuwe duurzame technologieën als ledverlichting, energiedistributie, power management, monitoring & control-systemen en een softwarepakket voor efficiënt varen.

geef een reactie
Bekijk uw subsidie mogelijkheden
shre
volg ons
 • banner
 • banner
 • banner
 • banner
  banner
 • banner
  banner
 • banner
  banner
 • banner
  banner
 • banner
  banner
 
shre
laatste video’s
video

Eerste LNG-bunkerschip komt eraan

Groenervaren webredactie - 20 feb 2017
video

Havens vissen naar plastic afval

Groenervaren webredactie - 17 jan 2017
video

Binnenschepen meten diepgang; hoe meer hoe beter

Groenervaren webredactie - 13 dec 2016
Meer video's
shre
nieuwsbrief
Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief