0031 78 303 10 23
Home > Techniek > Rotterdam bouwt eerste Offshore Center van Europa

Rotterdam bouwt eerste Offshore Center van Europa

Groenervaren webredactie Groenervaren webredactie

Op Maasvlakte 2 komt een Offshore Center voor windenergie op zee en de olie- en gas-markt (inclusief  ontmanteling van platforms). In de Prinses Alexiahaven spuit Havenbedrijf Rotterdam daarvoor een nieuw haventerrein van 70 hectare op. Er bestaat al belangstelling van het bedrijfsleven; het Havenbedrijf verwacht dat de eerste bedrijven zich er binnen twee jaar vestigen.

De vestiging van het eerste Offshore Center van Europa past in het beleid van het Havenbedrijf om het cluster van bedrijven in offshore- en maritieme sector verder te ontwikkelen. “De aanleg van windparken op zee is een enorme groeimarkt. Dat vraagt om een gespecialiseerd havengebied voor de aanleg en onderhoud van die parken. Daar willen we graag in voorzien. Dat past in ons streven om dé offshore hub van Europa te zijn en een leidende rol te spelen in de energietransitie”, aldus Allard Castelein, CEO van het Havenbedrijf.

Het Havenbedrijf vindt het belangrijk dat het bestaande cluster zich blijft ontwikkelen. Zo kan de aanwezige kennis op hetzelfde hoge niveau blijven en komen er nieuwe economische activiteiten voor stad en haven. Door de vestiging van het centrum kan een aantal activiteiten geclusterd worden en kunnen bedrijven van elkaars aanwezigheid profiteren.

Samenwerkende bedrijven

Het Offshore Center Maasvlakte 2 (OCMV2) komt in de Prinses Alexiahaven tegen de zeewering te liggen, ter hoogte van de ligplaats van de Pioneering Spirit. Het wordt een centrum waar topbedrijven samenwerken voor offshore wind, decommissioning en olie & gas. Beoogde activiteiten zijn constructie, assemblage, heavy lift, logistiek en (de)mobilisaties.

Zowel op het gebied van offshore windparken als decommissioning liggen de komende jaren volop kansen. Door het OCMV2 kan de haven daarop tijdig inspelen en hoopt het Havenbedrijf de verwachte groei in de offshore aan Rotterdam te binden.

Het Havenbedrijf start zo snel mogelijk met het opspuiten van de eerste 30 hectare en de aanleg van 600 meter ‘heavy load’ diepzeekade met de benodigde infrastructuur. Het is de bedoeling dat in de loop van 2019 de eerste bedrijven operationeel zijn op OCMV2. Het Center kan uitgebreid worden met nog eens 40 hectare en 1.000 meter kademuur.

Offshore wind

Van oudsher is Rotterdam een toonaangevende haven voor de maritieme industrie. Er zijn zo’n 900 bedrijven actief in deze sector. Die positie is gebaseerd op de scheepsbouw en olie- en gassector. Sinds enige tijd heeft het Havenbedrijf offshore als speerpunt van zijn beleid, met als belangrijkste aandachtsgebieden windenergie en decommissioning. Dat leidde onder meer tot de afbouw van de Pioneering Spirit en de vestiging van Sif (een bedrijf dat is gespecialiseerd in het produceren van funderingen van windturbines).

In dit verband hebben vorig jaar enkele Rotterdamse bedrijven ook een manifest getekend: Rotterdam Offshore Wind Coalition. Een volgende stap is de ontwikkeling van het Offshore Center Maasvlakte 2.

pic
geef een reactie
Bekijk uw subsidie mogelijkheden
shre
volg ons
 • banner
 • banner
 • banner
 • banner
  banner
 • banner
  banner
 • banner
  banner
 • banner
  banner
 • banner
  banner
 
shre
laatste video’s
video

Eerste LNG-bunkerschip komt eraan

Groenervaren webredactie - 20 feb 2017
video

Havens vissen naar plastic afval

Groenervaren webredactie - 17 jan 2017
video

Binnenschepen meten diepgang; hoe meer hoe beter

Groenervaren webredactie - 13 dec 2016
Meer video's
shre
nieuwsbrief
Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief