0031 78 303 10 23

Stroom opwekken met onderwatervlieger

 • (foto SeaQurrent)
Groenervaren webredactie Groenervaren webredactie

Stroom opwekken met een onderwatervlieger…Het klinkt onwerkelijk, maar het lijkt haalbaar. Zelfs veelbelovend. Het Nederlandse bedrijf SeaQurrent ontwikkelde de TidalKite Power Plant. De eerste tests met een multi-vleugel-versie die deze maand werden uitgevoerd bij onderzoeksinstituut MARIN, pakten goed uit.

“De effectiviteit van ons systeem, gecombineerd met de lage kosten van constructie, installatie en onderhoud, kan weleens zorgen voor een doorbraak van energieopwekking in ondiepe kustwateren. Ook met lage stromingssnelheden”, zegt Youri Wentzel. De ingenieur is oprichter van SeaQurrent en uitvinder van de ‘getijdevlieger-energiecentrale’.

Prof. dr. Eize Stamhuis van Universiteit Groningen bevestigt de gunstige uitkomsten. “De praktijktests laten zien dat het prototype al bij lage snelheden grote krachten genereert. Dat is in lijn met de voorspellingen van het theoretische model.”

Hydraulische motor

Het systeem is gepatenteerd en bestaat uit verscheidene onderdelen. De onderwatervlieger is eenvoudig en robuust en uitgerust met slimme elektronica.

De vlieger wordt vastgeketend aan de zeebodem. Door de bewegingen die de stroming veroorzaakt perst de vlieger een vloeistof onder druk door een hydraulische motor, die elektriciteit opwekt. De TidalKite heeft meerdere vleugels, om zoveel mogelijk energie te oogsten uit de waterstroom.

Getijde-energie

Getijde-energie zoals SeaQurrents TidalKite Power Plant wordt gezien als een kansrijke en nuttige energiebron. Anders dan wind- en zonne-energie is het heel gelijkmatig en voorspelbaar. Daar kan een groter energienet van profiteren.

Een bijkomend voordeel dan de onderwatervlieger van SeaQurrent is dat die op veel locaties met voldoende rendement inzetbaar is. Ook in ondiep water met lage stromingen. Veel andere technieken om getijde-energie op te wekken zijn afhankelijk van sterke golfslag en/of hoge stroomsnelheden.

Eén onderwatervlieger levert 500 kW

Eén TidalKite Power Plant is goed voor 500 kW. Daarmee kunnen 700 huishoudens van groene energie worden voorzien. Het systeem kan in serie worden geïnstalleerd en zo tientallen tot honderden megawatts leveren.

Youri Wentzel veracht dat de technologie in 2019 zó ver uitontwikkeld en getest is dat die rijp is voor de markt. Binnen enkele jaren is de onderwatervlieger volgens hem op prijs concurrerend met offshore wind.

Er bestaan nog andere initiatieven voor onderwatervliegers. Eén daarvan is Minesto uit Zweden.

 

geef een reactie
Bekijk uw subsidie mogelijkheden
shre
volg ons
 • banner
 • banner
 • banner
 • banner
  banner
 • banner
  banner
 • banner
  banner
 • banner
  banner
 • banner
  banner
 
shre
laatste video’s
video

Eerste LNG-bunkerschip komt eraan

Groenervaren webredactie - 20 feb 2017
video

Havens vissen naar plastic afval

Groenervaren webredactie - 17 jan 2017
video

Binnenschepen meten diepgang; hoe meer hoe beter

Groenervaren webredactie - 13 dec 2016
Meer video's
shre
nieuwsbrief
Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief
shre
tweets

Latest Twetter Feeds

Groenervaren @Groenervaren
Groenervaren  @Groenervaren
Is drijvend mega-eiland het antwoord op stijgende zeespiegel? https://t.co/E8DDK5CGix 
Groenervaren  @Groenervaren
Komen Noren als eerste met autonoom vrachtschip? https://t.co/Shk9wsCaic