0031 78 303 10 23

Studie duurzaamheid: nuttig of flauwekul?

Avatar webredactie

Aan de Universiteit Utrecht kun je vanaf september duurzaamheid studeren. Is dat goed? Omdat de studenten later, als ze manager, ambtenaar, politicus of wetenschapper zijn integraal rekening zullen houden met het milieu? Of is het fout? Het lijkt verdacht veel op zo’n hippe, maar kansloze studie in de reeks gamedesign, sportmanagement, vrijetijdskunde en media & entertainment?

Populair is Global Sustainability Science in elk geval wel. Over aanmeldingen heeft de Universiteit Utrecht in elk geval niet klagen. Ook uit het buitenland. De Engelstalige bachelor-opleiding duurt drie jaar en studenten leren “het duurzaamheidsvraagstuk vanuit verschillende disciplines en met internationale invalshoek te bekijken”. Dat klinkt verdacht vaag en algemeen.

Lupe Erde‘Milieu’ is lastig te verkopen

Vragen die tijdens de studie aan de orde komen zijn: Wat is het effect van klimaatverandering op de beschikbaarheid van water en op ecosystemen? Hoe kunnen we duurzaam omgaan met onze energie en grondstoffen? Hoe voer je dat soort grote beslissingen door in beleid en wat voor effect heeft duurzame ontwikkeling op het bedrijfsleven?

Global Sustainability Science is gebaseerd op twee andere studies: Milieu-maatschappijwetenschappen en Milieu-natuurwetenschappen. Maar ‘milieu’ is lastig te verkopen, zo blijkt uit een toelichting van onderwijsdirecteur Margien Bootsma: “Van scholieren leerden we dat ze zich meer aangesproken voelen door ‘duurzaamheid’ dan door ‘milieu’. Bij dat laatste denken ze aan luchtverontreiniging, bodemverontreiniging; met andere woorden aan problemen. Duurzaamheid is positiever, dat associëren ze met het zoeken naar oplossingen.”

Internationaal

Omdat de vraagstukken rond duurzaamheid een internationaal karakter hebben, is besloten om de opleiding in het Engels aan te bieden. De cursussen in het nieuwe programma richten zich deels op wereldwijde vraagstukken. De universiteit is van plan samen te werken met buitenlandse universiteiten om derdejaars studenten min of meer kant-en-klaar pakketten aan te bieden.

Duurzaamheid is een van de vier strategische onderzoeksthema’s van de Universiteit Utrecht. Door de expertise op dit gebied te bundelen ontwikkelt zij “integrale oplossingen voor duurzaamheidsvraagstukken en draagt zij bij aan een betere toekomst voor volgende generaties”, vermeldt de website. De focus ligt op water, energie en een gezonde leefomgeving. Dat kan toch nooit fout zijn?

 

 

geef een reactie
Bekijk uw subsidie mogelijkheden
shre
volg ons
 • banner
 • banner
 • banner
 • banner
  banner
 • banner
  banner
 • banner
  banner
 • banner
  banner
 • banner
  banner
 
shre
laatste video’s
video

Eerste LNG-bunkerschip komt eraan

Groenervaren webredactie - 20 feb 2017
video

Havens vissen naar plastic afval

Groenervaren webredactie - 17 jan 2017
video

Binnenschepen meten diepgang; hoe meer hoe beter

Groenervaren webredactie - 13 dec 2016
Meer video's
shre
nieuwsbrief
Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief