0031 78 303 10 23

“Subsidie voor innovatie werkt in MKB”

 • (foto lchumpitaz)
Groenervaren webredactie Groenervaren webredactie

Er moet meer geld naar onderzoek en innovatie. Dat vindt het Europees Parlement. Want dat zorgt voor economische groei en meer banen binnen de EU, en daar moet de prioriteit liggen. Daarnaast moet het MKB meer financiële steun krijgen, vooral innovatieve bedrijven. Die voornemens staan in de richtlijnen van het Europees Parlement voor het EU-budget van 2018.

En daarmee zit Europa op dezelfde lijn als de Nederlandse regering. Die subsidieert innovatie binnen en tussen MKB-bedrijven. Bijvoorbeeld met de MIT: MKB Innovatiestimulering Regio en Topsectoren. Vorige week werd bekend dat bijna 4.000 midden- en kleinbedrijven de afgelopen vier jaar gebruik hebben gemaakt van deze regeling. Dat kostte de schatkist 143 miljoen euro voor financieringen. Op basis daarvan heeft het MKB zelf bijna 400 miljoen euro aan investeringen in innovatie kunnen doen.

Nuttig

Het nut en de werking van de MIT zijn in opdracht van het ministerie van Economische Zaken beoordeeld. Volgens de evaluatiecommissie voorziet de regeling goed in de behoefte van het MKB om te kunnen innoveren.

Minister Kamp van Economische Zaken legt uit waarom de MIT zo nuttig is: “De eerste fase van een innovatietraject is voor het MKB vaak een uitdaging, omdat dit meestal nog niet direct tot nieuwe inkomsten leidt. Met de MIT-regeling stimuleren het kabinet en de provincies gezamenlijk innovatieve ondernemers om juist wél die stap te kunnen zetten. Kleinere bedrijven worden hierdoor gestimuleerd om ook zelf te investeren in innovatie. Om de Nederlandse kenniseconomie internationaal concurrerend te houden, is een goed werkende publiek-private samenwerking zoals via de MIT cruciaal.”

Nieuwe MIT-regeling

De hoofdaanbeveling van de evaluatie is om de regeling voort te zetten met ten minste het huidige budget. Het ministerie van Economische Zaken en de betrokken provincies stellen daarom vanaf 11 april 2017 via de MIT-regeling 55,75 miljoen euro beschikbaar aan het MKB. Op basis van de afgelopen vier jaar levert dit naar verwachting rond de 155 miljoen euro voor innovaties op vanuit het MKB.

Nieuwe heimethode voor offshore

Een voorbeeld van een MKB-onderneming die via de MIT investeert in innovatie is het Delftse Fistuca. Het bedrijf ontwikkelt een nieuwe heimethode voor de offshore. Bij het heien maken ze ook gebruik van de kracht van vallend water.

De methode is stiller, waardoor minder geluiddempende maatregelen nodig zijn. Dat bespaart kosten bij de installatie. Ook worden de palen minder zwaar belast tijdens het heien waardoor ze op termijn lichter gemaakt kunnen worden. Op dit moment zit de innovatie nog volop in de testfase.

geef een reactie
Bekijk uw subsidie mogelijkheden
shre
volg ons
 • banner
 • banner
 • banner
 • banner
  banner
 • banner
  banner
 • banner
  banner
 • banner
  banner
 • banner
  banner
 
shre
laatste video’s
video

Eerste LNG-bunkerschip komt eraan

Groenervaren webredactie - 20 feb 2017
video

Havens vissen naar plastic afval

Groenervaren webredactie - 17 jan 2017
video

Binnenschepen meten diepgang; hoe meer hoe beter

Groenervaren webredactie - 13 dec 2016
Meer video's
shre
nieuwsbrief
Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief