0031 78 303 10 23
Home > Educatie > Vijf aandachtspunten voor een effectief en winnend team

Vijf aandachtspunten voor een effectief en winnend team

Avatar Frank Rosendahl (Business coach / personal trainer T2C)

Waarom winnen teams? In sport winnen teams doordat ze een doel, structuur en begeleiding aangereikt krijgen. Komen winnende teams op magische wijze tot stand? Nee. Elk teamlid wordt van tevoren nauwkeurig beoordeeld op talent, vaardigheden, karakter, sterke punten en valkuilen. En wat nog belangrijker is, coaches van winnende teams kijken scherp naar hoe elk teamlid communiceert met de andere teamleden. Ze zoeken naar teamgeest en verbinding. Voor teams binnen werkomgevingen gelden dezelfde principes. Voor het bouwen van een effectief team is het belangrijk om álle aspecten die met teambuilding te maken hebben evenveel aandacht te geven. Eén onderdeel negeren kan leiden tot een groep die gedoemd is te mislukken!

Hoe bouw je een team dat wint? Hieronder noem ik de vijf belangrijkste punten waar je in ieder geval aandacht aan moet schenken als je een effectief en winnend team op poten wilt zetten.

1. Focus op verbinding
Meestal zoeken teamleiders naar slechts één ding: vaardigheden. Logisch, voor een effectief team zijn vaardigheden en ervaring belangrijk. Maar dat zijn persoonlijkheid, drijfveren en teamgeest niet minder! Om de noodzakelijke verbinding tussen teamleden tot stand te brengen, is het noodzakelijk de belangrijkste gedrag- en leerstijlen van elk individueel teamlid in kaart te brengen, te begrijpen en te delen.

2. Stel een doel vast en zorg dat iedereen dat kent
Zonder een duidelijk doel heeft een team niets om naar toe te werken. Zorg ervoor dat de doelen van het team duidelijk worden gecommuniceerd naar iedereen in het team en in de organisatie, zodat iedereen weet wat het eindresultaat moet zijn.

3. Spreek een beslissingsprocedure af
Zet een simpele procedure op voor het maken van objectieve beslissingen. Elk team heeft een leider nodig en die leider moet worden gezien als een ‘dienstverlener’. Het is de taak van de leider om te focussen, te motiveren en beslissingen te nemen als het team het niet eens kan worden.

4. Wees duidelijk over verwachtingen
Vanaf de start moet de leider exact aangeven wat er wordt verwacht van het team als geheel en van elk teamlid afzonderlijk. Het duidelijk stellen van regels en procedures zet de toon en de structuur die het mogelijk moeten maken dat iedereen zijn of haar steentje bij kan dragen. Mensen willen niet aan hun lot overgelaten worden. Ze snakken naar leiderschap!

5. Herken en begrijp communicatiestijlen
Als je in staat bent om individuele gedragingen en eigenschappen van teamleden op voorhand te herkennen, ben je als teamleider veel beter in staat om je voor te bereiden op je taak. Je zult weten hoe elke persoon communiceert, reageert, leert, problemen oplost en samenwerkt met anderen. Het kennen en herkennen van ieders individuele stijl zal de teamleider in staat stellen om één-op-één-gesprekken te voeren met een maximum aan begrip en een minimum aan conflicten!

Het bouwen en leiden van een team is hard werken. Een belangrijke voorwaarde voor een effectief team is ervoor te zorgen dat iedereen in de organisatie weet wat het doel van het team is. Zonder de steun van iedereen is een team gedoemd te mislukken. Vergeet, om mislukking te voorkomen, niet de communicatie- en gedragseigenschappen van elk teamlid in kaart te krijgen. Stel verder doelen vast, stel een procedure op voor besluitvorming, communiceer verwachtingen en garandeer een open communicatie. Als je voldoende aandacht schenkt aan deze vijf voorwaarden voor teambuilding, zal een winnend team het gevolg zijn!

geef een reactie
Bekijk uw subsidie mogelijkheden
shre
volg ons
 • banner
 • banner
 • banner
 • banner
  banner
 • banner
  banner
 • banner
  banner
 • banner
  banner
 • banner
  banner
 
shre
laatste video’s
video

Eerste LNG-bunkerschip komt eraan

Groenervaren webredactie - 20 feb 2017
video

Havens vissen naar plastic afval

Groenervaren webredactie - 17 jan 2017
video

Binnenschepen meten diepgang; hoe meer hoe beter

Groenervaren webredactie - 13 dec 2016
Meer video's
shre
nieuwsbrief
Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief