0031 78 303 10 23

Zeeland staat logistiek op de kaart

Dick Gilhuis, commercieel directeur by Zeeland Seaports N.V. Dick Gilhuis, commercieel directeur by Zeeland Seaports N.V.

Zeeland Connect is de nieuwe naam van het Zeeuwse Kenniscentrum Logistiek. Ook Zeeland Seaports participeert daarin, omdat we geloven dat dit samenwerkingsverband van ondernemers, overheid en onderwijs ertoe bijdraagt de logistiek in Zeeland te versterken.

Hoe ziet logistiek Nederland er over twintig jaar uit? Wat betekent dit voor Zeeland en hoe spelen overheden en bedrijven hierop in? Deze en andere vragen kwamen eerder deze maand aan bod tijdens de bijeenkomst ‘Zeeland op de kaart als het om logistiek gaat’. Dat was de officiële kick-off van Zeeland Connect.

De grote chemische bedrijven en de agrofoodsector binnen en buiten Zeeland kunnen niet zonder logistieke dienstverlening voor de aan- en afvoer van grondstoffen en producten. Als zeehaven neemt Zeeland Seaports hierin een belangrijke positie in samen met zo’n 1.500 logistieke bedrijven die Zeeland rijk is.

Samenwerken

Uiteraard wil Zeeland Seaports de logistieke dienstverlening verder (helpen) uitbreiden en ze (inter)nationaal op de kaart zetten. Hiervoor werken we samen met de overheid, het onderwijs en het bedrijfsleven. Zeeland Connect is daar één van de krachtige exponenten van.

Tot dusver werkten HZ University of Applied Sciences, NV Economische Impuls Zeeland, Zeeland Seaports en enkele bedrijven samen in het Zeeuws Kenniscentrum Logistiek (ZKL). Doel hiervan was het kennisniveau van de Zeeuwse logistiek te verhogen en hiermee de logistieke rol te versterken. Onder de vlag van het ZKL is de afgelopen jaren een aantal projecten succesvol uitgevoerd, waaronder het Uniform Aanmelden Barges en het Samenwerkingsverband Verladers Kanaalzone.

Zeeland Connect

Het afgelopen jaar is gewerkt aan het professionaliseren van de organisatie van het ZKL. Dit heeft geresulteerd in een nieuwe organisatie en een nieuwe naam: Zeeland Connect. Zeeland Connect is een logistiek samenwerkingsverband tussen ondernemers, overheid en onderwijs en heeft als doel de logistiek in Zeeland te versterken. Dit wordt gedaan door het gezamenlijk benutten van logistieke kansen en het realiseren en ondersteunen van projecten.

Zeeland Connect is het platform waar kennis en ervaring door ondernemers, overheid en onderwijs (de drie O’s) ontwikkeld en gedeeld wordt. Dit alles met het doel een excellent logistiek ondernemersklimaat, onderwijs en onderzoek te stimuleren.

Kansen benutten

Zeeland Connect werkt in opdracht van bedrijven en overheden en stelt zich als doel kansen op logistiek gebied maximaal te benutten door alle betrokken partijen nauw samen te laten werken. Per project wordt gekeken voor wie het project of onderzoek van belang is, welke partners deelnemen en hoe het project gefinancierd wordt. Zeeland Connect fungeert als schakel tussen vraag en aanbod, maar ook als initiator voor het opzetten van een breed scala aan projecten.

Op 7 oktober vond bij Zeeland Seaports een bijeenkomst plaats die door het kenniscentrum was georganiseerd. De middag ging van start met de lancering van het nieuwe logistieke platform en de website www.zeeland-connect.nl. Vervolgens werd in presentaties en panelgesprekken ingegaan op de kansen voor logistiek Zeeland.

Gedeputeerde Carla Schönknecht reikte tijdens de bijeenkomst ook de eerste Zeeuwse Aanmoedigingsprijs Logistiek uit. Zeeland Refinery ontving die prijs voor haar bijdrage aan de pilot Uniform Aanmelden  Barges.

Zeeland op de kaart als het om logistiek gaat

Zeeland speelt met zijn uitgebreide logistieke cluster, zijn goed toegankelijke havens en de goede filevrije achterlandverbindingen al een belangrijke rol, die wellicht nog niet door iedereen wordt herkend en erkend. Het verzamelen en delen van kennis op logistiek gebied en het voortdurend blijven innoveren, zal de positie zeker helpen vergroten en ook een bijdrage gaan leveren aan de bekendheid van de Zeeuwse logistieke partijen in de relevante markten. Daar is een mooie rol weggelegd voor Zeeland Connect!

 

geef een reactie
Bekijk uw subsidie mogelijkheden
shre
volg ons
 • banner
 • banner
 • banner
 • banner
  banner
 • banner
  banner
 • banner
  banner
 • banner
  banner
 • banner
  banner
 
shre
laatste video’s
video

Eerste LNG-bunkerschip komt eraan

Groenervaren webredactie - 20 feb 2017
video

Havens vissen naar plastic afval

Groenervaren webredactie - 17 jan 2017
video

Binnenschepen meten diepgang; hoe meer hoe beter

Groenervaren webredactie - 13 dec 2016
Meer video's
shre
nieuwsbrief
Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief