0031 78 303 10 23

Zeewier op je bord, straks heel gewoon?

 • Staatssecretaris Van Dam helpt bij de eerste oogst. (foto Twitter)
Groenervaren webredactie Groenervaren webredactie

Dankzij de populariteit van sushi kennen we het inmiddels wel: zeewier op je bord. Maar als het aan de Nederlandse overheid ligt, is dat nog maar het begin en gaan we veel meer van het ‘groene goud’ eten. Zeewier staat te boek als een kansrijke voedingsstof voor mens en dier. Het bevat eiwitten, omega-vetzuren en mineralen.

Staatssecretaris Martijn van Dam van Landbouw gaf 12 april het startsein voor het innovatieprogramma Seaweed for Food and Feed. Daarin wordt de komende jaren geïnvesteerd in duurzame teelt van zeewier en het geschikt maken van zeewier voor consumptie en als plantaardige eiwitbron voor diervoeder. Vanuit de Voedselagenda van het kabinet is de komende vier jaar in totaal 5 miljoen euro beschikbaar voor de ontwikkeling van een duurzame zeewiersector in Nederland.

Sewharma

Het zeewier-programma sluit aan bij de plannen van het kabinet om de beschikbaarheid en aantrekkelijkheid van plantaardige producten, zoals zeewier, te verhogen. Staatssecretaris Van Dam was aanwezig bij het oogstfeest Buitengewoon Zeewier van de Stichting Noordzeeboerderij. Die startte vorig jaar een zeewier-proefboerderij voor de kust van Scheveningen.

Geen shoarma- maar een ‘seawharmatent’ tijdens het oogstfeest. (foto Twitter)

Tijdens het feest bracht de staatssecretaris de eerste oogst aan land. Samen met Mark Kulsdom van The Dutch Weed burger verwerkte Van Dam het zeewier vervolgens tot een nieuw voedselproduct: Seawharma. Juist: shoarma van zeewier.

Zeewier is groente van de toekomst

Van Dam: “Zeewier is de groente van de toekomst: duurzaam en gezond. Veel mensen weten nog niet dat zeewier niet alleen lekker is maar ook makkelijk kan worden bereid. Met het innovatieprogramma zetten we in op nieuwe voedselproducten die duurzaam worden geproduceerd en die aantrekkelijk zijn voor een breed publiek.”

De Dutch Weed Burger.

geef een reactie
Bekijk uw subsidie mogelijkheden
shre
volg ons
 • banner
 • banner
 • banner
 • banner
  banner
 • banner
  banner
 • banner
  banner
 • banner
  banner
 • banner
  banner
 
shre
laatste video’s
video

Eerste LNG-bunkerschip komt eraan

Groenervaren webredactie - 20 feb 2017
video

Havens vissen naar plastic afval

Groenervaren webredactie - 17 jan 2017
video

Binnenschepen meten diepgang; hoe meer hoe beter

Groenervaren webredactie - 13 dec 2016
Meer video's
shre
nieuwsbrief
Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief